Wednesday, August 31, 2011

pengat pisang




Assalamualaikum

Raya2 ni makan pengat sedap juga kan..lepas muak makan kuih raya, ketupat rendang...jom kita turun dapur.Pengat pisang atau serawa pisang ni paling mudah nak buat, tapi sedap... sebab aku suka. Rasa lemak santan dengan gula merah dan ada rasa masam manis daripada pisang. Tambah sedikit sagu biji dan tepung pulut yang digentel kecik2 sbg aksesori, kuah akan jadi lebih pekat sedikit dan rasanya pun bertambah sedap. tapi jangan sampai terlebih sagu biji pulak, kang kuahnya pekat sangat. Kuantiti ikut sesedap rasa, tak perlu sukat2..sukatan di bawah ni lebih kurang je. Boleh ubah suai ikut selera masing2.



Bahan

5 biji pisang ..pisang awak/ abu/ tanduk apa2 je yg sesuai. klu guna pisang tanduk jgn sampai 5 biji,  
                      melampau tu namanya...
4 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 cawan gula merah
gula pasir- ikut kemanisan
2 helai daun pandan
secubit garam
3 sudu besar sagu biji - rendam dulu lbh kurang 1 jam
1 cawan tepung pulut- jadikan doh dengan campurkan sedikit air dan secubit garam
1 cawan air

cara

Masukkan 1 cawan air dlm periuk bersama daun pandan.. biar mendidih. Masukkan pula sagu biji, tunggu hingga sagu masak. Sagu masak bila warnanya bertukar menjadi jernih.
Kemudian masukkan pula santan, jika santan dah mula mendidih masukkan pula doh pulut yg dah siap dibulatkan kecil2. Pulut ni akan terapung bila masak. Boleh juga ganti dgn tepung gandum. tapi bancuh mcm jemput2 tu, sudukan 1 per 1.
Selepas itu masukkan pisang, gula merah dan putih , tambah sedikit garam. sesuaikan kuantiti kuah, tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Sedap makan sejuk atau panas..






Tuesday, August 30, 2011

tart nenas



Assalamualaikum..

Org dah raya, aku baru nk n3 kuih raya..tak pe utk rujukan thn dpn. Tahun ni buat kuih tart ni dah 2 kali..n dah licin pun pada pagi raya. Anak2 makan masa buka puasa, eok nak buat lg utk kali ke 3...habiskan inti. Sebenarnya ada mcm2 resepi kuih tart ni tapi aku buat cara aku sendiri sejak dari dulu, suami suka n anak2 pun suka, maknya lebih2 lagi. Cara yg paling mudah, tak perlu timbang2 tepung, sesuaikan kelembutan doh dgn acuan yg kita guna. Ini dia resepinya..

Inti beli yg ready made..

Bahan

1 buku butter
1 biji kuning telur
sedikit esen vanila
tepung gandum secukupnya.

cara

pukul butter dgn kuning telur hingga sebati, masukkan tepung gandum sedikit...sedikit hingga menjadi doh. (Adunan x melekat di tangan).Cuba adunan guna acuan..klu dah ok..teruskan hingga siap. Klu keras nanti susah pulak nk tekan..

Kalu nk rasa manis sikit boleh tambah gula halus dlm 1@2 sudu besar.
Kuih tart yg ni lembut, kalau sesiapa yg x suka lembut sangat, masukkan sekali putih telur.
Kalau yang nak rasa masin sikit guna salted butter atau buh garam secubit dlm adunan.
Selera manusia ni x serupa kan..rasa sedap pun subjektif sifatnya, ikutlah selera masing2..




guna cetak ni leh jadi tart teratai..mcm gambar kt atas tu..tp kena guna  loyang muffin yg kecik2 pas tu tekan sikit kuih  bagi masuk dlm loyang.
ini bentuk kuih tart ku thn lps..x ada cetak..buat bulat2 je
mcm2 cetak yg suamiku belikan..tp aku reti guna yg ni je..klu adunan keras..mcm nk patah jari aku  menolaknya..
cetak yg terbaru suami belikan utk aku..x guna jugak...

Kek lapis masam manis



Assalamualaikum.

Masa belek2 cari makanan halal hari tu terjumpa pulak asam duit2..hawfleks..tp yg ni saiz besar sama saiz dgn duit 50 sen kita. Pagi raya semalam dapatlah makan kek lapis hawfleks, sedap rasa masam2 manis. Aku tak guna pewarna tapi ganti dengan sedikit koko dan nescafe, jadi nampak jugaklah belang2nya..resepi sama je macam yg dulu, click kat sini    ..tapi aku bahagi dua adunan, yg satu  bhg tu aku tambah 2 sudu besar koko dan 1 sudu kecil nescafe.



Sunday, August 28, 2011

Assalamualaikum.

Esok raya, pengumuman raya dah dibuat 2 minggu lps, esok juga diistiharkan cuti umum di sini. Kami sekeluarga  menyambut hari raya utk kali keduanya di tempat orang, seadanya sahaja. Malam nanti baru nak rebus nasi impit...buat sendiri tuu..harap2 menjadi. Esok pagi baru masak lauk pauk. sebenarnya lauk je bukan lauk pauk pun sbb tak de lah banyak jenis sangat. Cadang2... nak masak sambal kacang, sayur lodeh dan ayam masak kicap je. Tambah 1 lg menu mee kari. Esok kul 11 nak hantar masakan ni ke opis suami...nk jamu kawan2 dia dgn masakan Msia.Selalu jamu kt umah je...

 Hari ni juga cuti masak, en suami cadang n luluskan, so tak buka di rumah. Buka ala kadar je di umah lps solat kami keluar utk jamu selera di Hossein..masakan paling sedap sesuai dgn selera kami..yg suka pedas...dan ada masakan kari dan beriani.

Sebelum undur diri nak ucap juga " Selamat Hari Raya Aidil Fitri " kepada kaum keluarga di Malaysia, sahabat2 yang selalu kongsi resepi, juga kpd followers dan kpd sesiapa saja yg membaca coretan ini. Maaf andai ada terkasar bahasa, semoga ceria menyambut raya bersama keluarga tersayang.



Thursday, August 25, 2011

Talam suji




Assalamualaikum

Asyik buat kuih menggunakan tepung suji je kan..nak habiskan stok sebenarnya. Selalunya suami klu belikan tepung ni 2..3 peket dihangkutnya..utk sekali buat x perlu kuantiti yg banyak sbb tepung ni muai. jadiknya kenalah rajin2 cari resepi utk menghabiskan tepung ni.

Resepi ni dah 2 tahun diamalkan, sesedap rasa, seelok kejadiannya, x lembik, x keras, sedang2 elok je.

Bahan (bhg bawah)

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1/2 cawan gula pasir
secubit garam
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan

Cara
 campurkan semua bahan, kacau sebati, pas tu masak guna api sederhana hingga naik wap. Masukkan pula dlm loyang yg dah di sapu minyak, kukus hingga masak lbh kurang 20 minit.

Bahan (bhg atas)

4 cawan santan pekat
2 sudu besat tepung jagung
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar gula pasir
1 cawan gula merah
2 biji telur
2 helai pandan

Cara
Campurkan semua bahan, kacau sebati pas tu masak atas api hingga naik wap, tuang ke atas bhg bawah yg dah siap kita kukus tadi. Kukus semula 30 minit.


Wednesday, August 24, 2011

Fish and chips


Assalamualaikum.

Jemu2 makan ayam dan daging jom kita tukar makan ikan. Anak2 ku ni benonya x suka makan ikan. Sgt cerewet, ada kulit lah, ada tulang lah. Tp klu buat gini, sukanya bukan main.. Siap pesan lagi esok..buat lg ya ma..first day sekolah lps posa nnti nak bekal cam ni ya ma..Aku iya kan je..Tapi mmg sedap pun..

Bahan

Ikan dowry
tepung tempura/ tepung goreng ayam
bread crum
1 biji telur - pukul ringan

bahan sampingan

brokoli - celur
fries

Cara

Bersihkan ikan , potong dan toskan (kuantiti ikut suka). Biasanya tepung tempura tu dah masin dan dah berperasa, jadi aku x buh apa2 kt ikan tu.
lumur dgn tepung tempura, celup dlm telur, lumur pula dgn bread crum
goreng ..deep fry.

guna sup cendawan je sbg sos.



Tuesday, August 23, 2011

Mee kari




Assalaamualaikum.

Semua org sibuk buat kuih raya n buat persiapan sambut raya sekarang ni kan..maklum raya tak sampai seminggu lagi. Kami di sini macam tahun lepas jugak, ala kadar sahaja. Sebenarnya tak jugak ala kadar tapi bawah sikit drpd ala kadar. Tahun kedua raya di tempat org, tanpa sesiapa..kecuali keluarga sendiri yg seramai 6 org..perasaan ni biasa saja, bagiku cukuplah ada suami dan anak2. Mak bapak dua belah pun dah lama tiada.

Tak ada pun baju kurung baru (raya tahun dpn kt Msia, kami balas dendam). Kuih raya pun buat 1 jenis je..tart nenas. Kalau malas masak, pagi raya nanti kami makan je kat luar..Berharga sungguh pengalam ni kan...

Lari tajuk pulak..sebenarnya nak cerita tentang mee kari. mee kari ni resepi kakakku Norlela. Sedap, lain drpd yg lain. Setiap kali buat mee kari aku mesti guna resepi yg ini. Kelainannya berpunca drpd penggunaan ikan bilis yg direbus.

Bahan

5/6 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
segengam ikan bilis - rebus dan setelah sejuk dikisar
1 1/2 paket kecil rempah kari daging - jadikan pes
santan pekat n cair ( 1 biji kelapa)
fish ball, fish cake, tauhu kering
garam
bahan perasa

Hiasan

Sayur sawi (celur) - sedap kalu guna sawi yg berbunga kuning tu..lembut
Tauhu goreng - potong nipis memanjang
telur rebus
hirisan lada hijau, merah dan cili api yg diperah limau

Cara

Tumis bahan kisar bersama rempah kari yg dah dibancuh hingga naik bau n naik minyak.
Pas tu masukkan santan cair, ikan bilis yg dah di kisar tadi, fish ball n fish cake..tunggu hingga didih
Masukkan pula tauhu kering dan santan pekat, guna api perlahan sentiasa kacau, tambah perasa tutup api jika dah mendidih.

Sesuai makan dgn mee kuning, spageti, kue tiew. Jangan lupa juga tambah hiasan yg dinyatakan. makan dengan cili yg diperah limau..sedap.

kali ni makan dgn spagethi, sawi lupa nak beli, tauhu kering mmg x de kt sini.




Monday, August 22, 2011

Laksam





Assalamualaikum.
Laksam ni antara menu kegemaran kami wpun kami bukan berasal drpd Pantai Timur. Pernah buat sekali 10 thn yg lps, saja buat makan2 dgn kwn2 sekolah. Tapi buat kuahnya saja, yg 'mee' nya tu kwn drpd Terengganu yg menyiapkannya..Zaifah nama sahabatku. Aniza ingat lg tak? Dia kata susah nk buatnya ni..dia pun try n error beberapaa kali. Cuba tepung jenis ni..cuba pulak tepung jenis tu..barulah menjadik ,aku pun terlopong mendengornya..n set dlm otak..x yah buatlah..susah...x jadik nanti. Lawak sahabatku ni..di mana agaknya dia sekarang, smga dia sihat walafiat.

Tapi berkat kesungguhan utk mencuba hasil perkongsian ilmu drpd dapur mamasya, akhirnya...menjadi..Alhamdulillah, suka sangat2. Terima kasih mamasya. Kwn2 yg nk cuba bolehlah tgk resepi kt bawah ni..

Bahan

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
1 sudu kecil air kapur ( x letak)
secubit garam




Cara

Panaskan pengukus. satukan semua bahan dan bancuh sebati. Sapu minyak kt tudung periuk. Aku guna loyang je. Sendukkan adunan ke dlm loyang (nipis je).Kukus hingga masak ( lbh kurang 3@4 minit ) atau dia dah mula gelembung2 kecil. Kuarkan loyang n tunggu sejuk baru gulung. Buat sampai habis. Sapu minyak setiap kali kukus adunan yg baru. Loyang kena panaskan dulu yek..nk elakkan melekat.

Bhn utk kuah

1/2 kilo ikan kembung/ selayang/sardin - rebus dgn asam keping dan perisi ( amik isi)
6@7 ulas bawang merah - mesin dgn ikan
6@7 cwn santan drpd 1 biji kelapa
1 sudu makan lada hitam - tumbuk halus
2 keping asam keping
1 sudu kerisik (pilihan)
garam

Cara

Masukkan semua bahan kisar dlm periuk masak hingga mendidih dgn sedikit air, kemudian masukkan santan, sesuaikan kepekatan kuah dan perasa dgn garam.

Bahan ulam

kacang panjang, daun kesom, taugeh, timun
sambal belacan

Hidang dgn perahan limau.


Ulamnya cuma timun dgn kacang pjg je..tu je yg ada kt sini.

Amira suka makan laksam ni..


Sunday, August 21, 2011

Tepung Pelita.




Assalamualaikum.

Pertama kali dlm hidup buat kuih ni. Ingatkan susah sangat rupa2nya sangat senang. Tak perlu masa yg lama utk siapkannya puuuunn. Ramai kawan2 senior yg dah buat kuih ni cuma aku je yg selalu tertinggal keretapi. Tak pe lah ...niat yg sebenar nk belajar, nk mencuba dan simpan resepi sbg rujukan sendiri. Resepi ni aku rujuk drpd dapur dapur mamasya, terima kasih byk ya.




Bahan (utk lapisan bawah)

1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan
secubit garam
sedikit kapur (x ltk sbb x de)

Cara
Kisar daun pandan dgn 5 cwn air dan tapis. guna air ini utk bancuh semua bhn. Masak adunan hingga  pekat dan berkilat. Tutup api dan tuangkan dlm bekas.

Bhn ( lapisan atas)

5 sudu besar tepung beras ( resepi asal guna 4 sudu besar je)
4 cawan santan ( 1 biji kelapa)
sedikit garam

Cara
Bancuh semua bhn dan masak adunan hingga pekat dan berkilat. Tuangkan adunan ke atas lapisan hijau yg pertama tadi. Sejukkan baru sedap makan.


Tak anyam daun pandan pun utk jadi bekas. Pokok pandan dah togel dikerjakan hari2.


Baked sandwich




Assalamualaikum

Wpun nmpk simple je bhnnya tp sedap n lps ni mesti buat lg.Rasa rangup roti yg dibakar, inti yg lembab2, lemak drpd cheese. Utk bos n mem buh cili api sikit...tambah2 sedap. Terima kasih byk2 kpd Sasharahmat sbb kongsi  resepi ni.

Bahan

6 keping roti
butter utk sapu kat roti
2 biji telur
3/4 cup susu cair
sedikit lada hitam
parutan cheese

utk inti

isi ayam/ sosej/daging cincang
sayur yg sesuai- carot, lada capsicum dll
perasa

utk sos

campurkan susu n telur, tambah sedikit lada hitam n perasa. Kacau sebati.

Cara

masak inti dulu, ikut selera masing2. Tumis bawang merah n putih yg didadu, pas tu masukkan daging, dah masak masukkan pula sayur n akhir sekali tambah perisa. Boleh je guna sos tomato n sos cili atau ganti dgn  lada hitam.

potong tepi roti, terap bulat pun boleh, x terap pun boleh. Sapu butter n masukkan dlm acuan. Bakar 8 minit suhu 170'.
Pas tu.. Masukkan pula inti yg kita buat td. Tuangkan campuran telur n susu, tabur sedikit cheese dan bakar semula pada suhu 170' selama 10 minit.




Saturday, August 20, 2011

Bingka atau kuih bakar


Assalamualaikum.

Kuih ni rasa lemak2 santan n bau harum pandan. lembut sbb menggunakan telur yg agak byk jugak. Selalu org sebut bahulu kemboja atau kuih bakar.




Bahan

2 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cwn gula
5 biji telur
 bijan utk tabur
4@5 helai daun pandan
secubit garam

Cara

Blend kelapa parut n pandan dgn 2 1/2 cawan air dan perah .
Masukkan semula santan yg kita perah td dlm blender, masukkan juga telur, gula, garam n tepung. Blend hingga sebati.
masukkan dlm loyang yg dah disapu minyak/ majerin/butter. Bakar 40 minit api 180'. Selepas 5 minit dlm oven,  tabur bijan atas permukaan kuih..n teruskan bakar hingga masak.

guna loyang biasa je..loyang bunga tinggal kt Msia.




Sunday, August 14, 2011

Panna Cotta mangga




Assalamualaikum.

Panna Cotta ni lbh kurang macam dadih, sangat halus n bergoyang2 jika disentuh. Enak makan terutama ketika cuaca panas. Bahan yg digunakan mudah dpt dan cara nk buatnya pun amatlah senang. Dpt resepi ni drpd izahdaut. Terima kasih byk ya..

Bahan

9 g gelatin @ 1 sudu besar lbh sikit
4 sudu besar air
2 1/2 cwn susu segar
1/4 cwn gula
1 sudu teh vanilla
mangga yg masak- blend jadikan puri + 2 sudu besar gula. ( boleh je guna buah lain)

Cara

+ kan gelatin dgn air, biarkan kembang
masak gula dgn susu guna api perlahan, tutup api bila susu dah berbuih kecil.
+ kan gelatin dlm susu td kacau hingga larut.
tuang dlm gelas yg sesuai n sejukkan 5@6 jam
lps tu baru tuang puri ke atasnya..


Panna Cotta mangga

Saturday, August 13, 2011

velvet marble cheese brownies

Assalamualaikum.

Mencuba resepi ni sbb ada cheesenya tu, budak2 kt umah ni mmg suka cheese cake n apa2 aja yg ada cheese. Tima kasih byk2 kt Izzahdaut yg kongsi resepi ni. Buat kuih ni dah lama tp baru di n3 kan..

Bahan

125g + 1 sudu besar tpg all purpose @ t. kek
1/2 sudu teh garam
60 g mentega
100 g gula
1 telur
1/2 sudu teh esen
120 ml susu segar
1/2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu teh pewarna merah
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh baking powder

Lapisan cheese

200 g cream cheese
1 telur
50 g gula
1 sudu besar jus lemon

Cara

Lapik kertas dlm loyang
campur susu dgn lemon biar 5 minit
ayak tepung n ketepikan
Pukul mentega hingga berkrim + gula, + telur + vanilla
+ susu dgn pewarna - kacau sebati
masukkan tepung n campuran susu bergilir, mula dgn tepung akhir dgn tepung (3x)
+ cuka dg baking powder n biarkan berbuih lps tu + kan dlm adunan kek n kacau sebati.
asingkan 2 sudu besar utk hiasan, yg lain buh loyang n bakar 30 minit.




Utk lapisan cheesenya pulak

putar cream cheese hingga berkrim pas tu + gula + telur + jus lemon sambil terus putar.
tuangkan atas kek yg dah masak td. Bancuhan yg kita asing td paipkan atas cream cheese..corak marble @ suka hati.
bakar lg 30-35 min 150' guna kaedah stim bath.

Simpan peti dulu lbh kurang 4@5 jam baaru potong.


dah paipkan jalur2 gini, kita cross kan pulak dgn lidi satay utk jdkan marble.







Thursday, August 11, 2011

Ais cream goreng

Assalamualaikum.

Resepi ni pernah cuba 2..3 thn yg lps selepas anak teruna ku Pizul kemaruk beli kt kedai, balik kolah je nk beli. Masa tu tak tgk mana2 resepi pun, try n error je..suamiku  yg sibuk mencubanya. Guna cetak karipap utk cantumkan roti. Lps kapit  tu terus goreng..x  simpan2 dlm esbox dulu pun. Lps tercebur dlm dapur tanpa sempadan ni baru tau cara yg betul. Dpt ilmu drpd Naz. Terima kasih byk2 ya Naz. Projek ni sblm posa lg, n3 lambat.

Bahan

Ice cream. - buat sendiri ni..
roti secukupnya
minyak utk menggoreng

Cara

Leperkan sedikit roti guna penggelek. Letakkan ais cream di atas roti, letakkan sekeping lg roti diatasnya. Guna cawan atau apa saja yg sesuai utk memotong atau membentu roti ni. Guna acuan karipap pun boleh n pada aku lbh mudah. Simpan 3@4 jam roti yg dah siap ni dlm peti ais..barulah di goreng dlm minyak panas yg banyak..


tamak tu buh is cream byk..lps terap rotinya koyak..hu.hu.hu



ais cream buatan sendiri....gebu kan..
Klu nk resepi ais cream ni tgk  sini

Wednesday, August 10, 2011

Buah Melaka


Assalamualaikum.

Senang je nk buat buah melaka ni, resepi ni ditujukan khas buat anak dara ku.. Husna yg suka sgt makan kuih ni n anak2 buahku yg baru nk belajar masak. Jom tgk bahan.

Bahan

Gula kabung @ gula melaka - potong kecik2 saiz ujung jari kelingking
Kelapa parut - klu boleh cari yg muda sikit, gaul dgn sedikit garam
jus pandan- blend pandan dgn 3/4 cwn air
tepung pulut- 1/2 paket
secubit garam




Cara

Jerang air dlm periuk, sementara air didih terus uli tepung. Uli tepung pulut dgn sedikit jus pandan, jgn lupa buh garam sikit. Uli hingga jadi doh. Ambil sikit tepung pulut, bulat2kan, tekan leper, buh gula yg dipotong kecil tadi dan tutup smla jd bebola kecil. masukkan bebola td dlm air yg dah didih. Angkat kuih jika kuih dah terapung, tos dan golekkan dgn kelapa. SIAP..

Husna..mama buat kuih ni sambil menggentel, sambil merebus, sambil menggolek tau..sekali jalan. buat kt tepi dapur je sambil berdiri.



Tuesday, August 9, 2011

Kek kukus lapis lg..



Assalamualaikum.

Semenjak dua ni asyik buat kek lapis ni je. Setelah 5..6 kali buat dlm sebulan ni, kemahiran semakin bertambah. Buat setengah adunan je dah dpt 1 loyang 6x6. Tak guna byk telur, kek ni x muak, x berminyak, bhn pun mudah, buatnya pun senang n yg penting rasanya sedap. Sesuai juga utk sahur sbb aku x suka mkn nasi..perut sebu. Utk ganti asam duit2 tu aku buat jem sendiri. jem epal hijau, n musim kurma byk ni..aku try buat jem kurma..sedap. Smlm amira minta buat lg tp x nk buh jem..dia suh buh nuttela. Esok nk cuba.




Utk buat jem ni sgt senang. Utk jem epal, kupas kulit epal dan sagat, 3 biji pun cukup. masukkan dlm periuk bersama gula n sedikit serbuk kayu manis. Masak hingga air epal agak kering. Gula tu agak2 sendiri je, yg suka manis buh 1/2 cwn.

Utk jem kurma pun sama juga. Masak je kurma yg dah buang biji dgn sedikit air . Kurma tu potong kecik2. Aku x buh gula sbb x suka manis. Yg suka manis tu leh la bubuh sedikit gula. Masak hingga kurma lembut dan airnya kering.

Klu x nk buat pun boleh , beli je jem ready made atau ganti dgn asam duit2 tu.

Kali ni lg seronok buat sbb ada biskut yg ready made hancur. Aku guna crushed grahams..lg senang kerja.

Resepi asal kek ni sumbangan sahabatku ..Maz.




Bhn.

2 1/2 cawan biskut marie - kisar. Aku guna crushed grahams
3/4 cawan gula
5 biji telur
1 buku butter
3/4 cawan susu pekat manis
vanila
pewarna - aku x buh pun
jem

Cara

Pukul hingga kembang gula dan telur, ketepikan.
Pukul butter hingga lembut dan campurkan dlm adunan gula n telur tadi, pukul sebati.
Masukkan susu, vanila n biskut, Pukul speed perlahan hingga sebati.
Yg suka boleh buh warna utk lapis yg berbeza.
Kukus. Aku buat 4 lapis je. Setiap lapis buh jem. Lps lapisan yg terakhir tutup loyang dgn aluminium foil n kukus 40 minit.



Monday, August 8, 2011

Kuih Cek mek Molek


Assalamualikum.

Pertama kali makan kuih ni lbh kurang 5@6 thn lps. Dijamu lps meeting, masa tu rasa seeedapnya..Sebelum ni ada juga cuba buat kuih ni tp rasanya mcm susah nk bentukkan dia, gula tu x nk duk diam kt dalam. Tp semalam buat lagi lps terliur tgk kt umah  Teratak Mutiara kasih   , senang pulak menggentelnya..Alhamdulillah bertambah lg satu kemahiranku hasil kongsi2 ilmu ni. Kuih yg famous kt Pantai Timur dah sampai kt org Johor dan jauh pulak jalan ke Manila sekarang ni..Doh yg sama utk buat kuih keria.

Bahan

keledek- rebus dan lecek
sedikit tepung gandum
gula sbg inti
garam

Cara

Lecek keledek, masukkan garam dan tepung gandum. Tepung gandum x perlu banyak, nnti kuih keras, asal jd doh cukup.Uli hingga jadi doh. bentukkan..mula2 buat bebola kecil, leperkan dlm bentuk bujur, bubuh 1 sudu kecil gula, cantumkan semula dgn kemas supaya gula x terkeluar masa digoreng.

Berdasarkan pengalam, jangan rebus keledek sampai lembik dan tunggu sejuk baru lecek. Sbb apa..keledek yg terlalu lembut perlukan byk tepung utk jd doh sama juga klu kita lecek dia panas2..tambah2 tepung..akhirnya kuih kita keras. Jadi..asal empuk cukup, dan sabo ya..tunggu sejuk..