Assalamualaikum.
Kuih ni rasa lemak2 santan n bau harum pandan. lembut sbb menggunakan telur yg agak byk jugak. Selalu org sebut bahulu kemboja atau kuih bakar.
Bahan
2 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cwn gula
5 biji telur
bijan utk tabur
4@5 helai daun pandan
secubit garam
Cara
Blend kelapa parut n pandan dgn 2 1/2 cawan air dan perah .
Masukkan semula santan yg kita perah td dlm blender, masukkan juga telur, gula, garam n tepung. Blend hingga sebati.
masukkan dlm loyang yg dah disapu minyak/ majerin/butter. Bakar 40 minit api 180'. Selepas 5 minit dlm oven, tabur bijan atas permukaan kuih..n teruskan bakar hingga masak.
guna loyang biasa je..loyang bunga tinggal kt Msia. |
No comments:
Post a Comment