Wednesday, November 9, 2011

Roti Arab


Assalamualaikum..

Byk sungguh cabaran nk update blog ni. Hari ni cuba masukkan 1 resepi..esok n lusa cuti menaip, yg sempat buat masa ujung minggu cuma lawat blog kawan2 je.

 Roti Arab ni kali kedua aku buat, kali pertama masa tgk rancangan masak2 kt tv..tp masa tu dia panggil roti puri. Kali ni buat lg tp ikut resepi sinaranmenu. Roti ni sesuai makan dgn kuah kari tapi x leh makan banyak ..agak muak sbb roti ni digoreng dgn minyak banyak..deep fry.

Bahan.

2 sb mentega
2 sb minyak masak
2 sb gula
300 ml air suam
6 gram yis segera ..aku guna 1 sudu besar
500 gram tepung gandum
garam secukup rasa

Cara

mentega, minyak n gula di bancuh dgn air suam.
gaul tepung, garam dan yis
campurkan semua bhn dan uli hingga sebati
perap 1 jam dlm bekas tertutp
uli smla dan bentukkan kpd 18 bebola kecil
canai nipis..0.4 cm
panaskan minyak, goreng sebiji..sebiji, tunggu kembung baru balikkan. (deep fry).


sedap makan dgn kari..buh dlm tipuware je .. bekal En abg ni..