Sunday, December 4, 2011

Kerabu jantung Pisang

Assalamualaikum..

Jantung pisang kt sini x yah jolok2 dgn galah..jolok dgn duit je jatuh dlm troli. Melambak kt mall, senang sgt dpt dan harganya pun murah dlm seringggit gitu..aku pula mmg suka makan jantung pisang.

Kerabu ni aku buat guna bahan yg ada kt dapur dan sekeliling umah. Tak perlu pening2 kepala. Jom tgk bhn..

Bahan.

Jantung pisang - kupas kelopak hingga ke bhg putih, didihkan air dan rebus dgn secubit garam hingga empuk
                           dan toskan. hiris halus
udang kering - sangai dan kisar halus
sedikit daun kesum - hiris
sedikit bunga kantan -hiris
sedikit daun ketumbar -hiris
2 btg serai ( ambil bhg yg dlm kelopak) -hiris
lada merah, hijau -hiris
bawang besar - hiris
garam
jus limau

Cara

Campur semua bahan hingga mesra rasa masam n masinnya. Boleh juga tambah sedikit santan pekat. Aku x bubuh sbb nak lebih sihat.

Sayur2 yg ada kt sini

Assalamualaikum..

Tahu x daun apa kt atas tu? Itulah daun pokok malungai..kita sebut marungai. selalunya kita guna cuma buahnya sahaja utk dicampur dlm masakan dalca. Kaum india suka masak buah marungai ni. Bentuk daun ni seperti daun turi, rasanya pun seakan2 sama..pahit sikit2.

Sebenarnya daun ni cukup berkhasiat utk menentang cancer. Di sini mereka tanam secara meluas sebahagiannya diproses utk dijadikan ubat, vitamin, jus dll .Serbuk jus yg dijual kt sini semuanya dicampur dgn daun marungai ni..tp sedap.. Aku pun selalu masak sayur ni, biasanya aku campur dengan labu, sedap dan berkhasiat..klu cjumpa kt tpt kita cuba masak..


Ni pulak daun apa? cuba teka? klu nk tau ni sebenarnya daun pokok cili api..kt sini dipanggil sili. antara yg dijual di pasaraya. rupa2nya sedap juga daun ni..kita jadikan rampai..campur dgn sayur lain..labu ke..apa2 yg sesuai..sapa2 yg tanam pokok cili kt blkg umah tu..boleh cuba..Jemu kan makan sayur kobis, sawi, bayam..

Set Noritake

Assalamualaikum.

Siapa suka kumpul set Noritake? Kt sini murah tau..boleh borong banyak2 sbb setiap tahun mereka buat jualan gudang. masa tu harga yg mereka offer sehingga 50%. Sebelum ni aku x tau lah sgt ttg harga set ni..tp setelah kawan suami bercerita dia pernah beli di tpt kita n harganya mencecah ribu utk 1 set..Esoknya suami bawa mereka ke Mega Mall ( wpun kt pasaraya tp harga  jauh lbh rendah) dan mereka pun borong sakan..

Aku beli masa offer je ..jualan gudang 1 thn 1 kali..off 50 %. Benarnya aku x mintak kt suami..dia yg minat sangat2..layan je lah..Harga set2 kt bawah ni x sampai RM 500. Byk corak n design n byk gak yg aku dah borong..Kt bwh ni antaranya..




Percutian Sblm Balik Ke Msia.

Assalamualaikum..
Nk abadikan kenangan di sini. Minggu lps kami ke Davao, jauh gak 2 jam dgn kapal terbang. Davao ni di Pulau Mindanao sedangkan kami tinggal di Manila di pulau Luzon, di bhg tengah Pulau Visayas.

Kami pilih lokasi ni sbb senang sikit nk cari makanan halal sbb kawasan sini kan ramai org muslim. Tempat yg kami tuju antaranya Pulau Samar iaitu Davao Pearl Farm. Naik feri hampir 2 jam jugak. Pemandangan sangat cantik, laut x tercemar. masih boleh lihat dengan dekat landak laut, tapak sulaiman, gamat di kawasan pantai..bersama dgn ikan2 yg sama2 'mandi' dgn kita.

Lg satu lokasi.. Aden Park di pergunungan Apo. Udara sejuk, senang kata mcm Cameron lahh.. Kt sini yg paling menariknya anak2 mencuba skyrider. Aku yg kecut perut..Termasuk anak bongsuku..umur 7 thn tp berani meniti satu2 anak tangga sampai ke puncak dan seterusnya melongsorkan diri dgn skyrider..



buah ni utk hiasan saja..namanya mickey mouse.
izzah ..aku dah jerit2..jangan2..takut dia bolos kt jeriji besi..tp dia boleh senyum lebar..

tuu dia..kecik je sayup kt atas tergantung2..izzah ..izzah..kamu sungguh berani, mama kagum..