Monday, November 21, 2011

Ikan susu panggang.


Assalamualaikum.

Pernah x makan ikan susu ni? Kt Manila ni dipanggil ikan bangus. Ikan ni byk tulang mcm ikan terubuk, sblm ni x pernah cuba sbb suami tu mcm fobia dgn ikan yg byk tulang...takut nk makan. Kt sini kan.. ikan ni sgt famous sbb kebanyakkan mskt sini suka makan ikan ni selain talapia. Esok kita sembang pasal ikan talapia pulak ek.

Sebulan je lg nk balik ni..tiba2 je teringin nk cuba makan ikan ni.mula2 beli sekor ..sbb ikan ni jenis besar. Yg syoknya tu kita boleh suruh peniaga tu siang dan BUANG TULANG...siang tu biasalah kan..Tulang tu dibuang sampai habis..upah dlm seringgit lbh  utk 1 ekor.. Kita boleh makan dgn senang hatilah pendek kata..Aku nk je belajar mcm mana dia buang tulang tu dlm masa yg singkat..tp aku nmpk dia guna playar.

ikan akan dibelah 2 sblm dibuang tulang..sesuai utk dibakar mcm ni.
Bab bakar2 ni klu ikut aku senang je..tabur lada hitam, rosemary, renjis kicap cair masin, tuang sos cili pedas..grill sampai masak..Makan cecah dgn air asam dgn potongan bawang n cili..

Lepas merasa sekor, esoknya beli lagi..sedapp..bhg tengah yg warna hitam tu lemak dia..aku suka.

Tortilla

Assalamualaikum.

Menu yg sangat simple dan mengenyangkan. Sesuai dihidang pada bila2 masa..mcm iklan tu..sebab apa aku kata senang dan simple? Tortilla tu ready made..beli je..dalam 1 bungkus ada 6 keping, harganya pun x sampai 10 hinggit, yg ni saiz besar, ngam2 saiz frying pan.

Selalunya aku sediakan hidangan ni waktu sahur masa bulan puasa sbb anak2 jarang nk makan nasi. Intinya pula terpulang pada selera masing2. Selalunya aku buat scrambled eggs, serunding ready made atau kalau rajin sikit buat inti drpd daging kisar yg dimasak dgn sos cili atau boleh jugak ganti dgn lada hitam. ikut mana yg sempat dan apa yg ada kt dapur.

kali ni guna serunding, sapukan mayonis dan sos kt permukaan tortilla, kemudian letakkan serunding kt sebelah bhg je (sebelah lg nk ditangkup), salad dan tabur dgn parutan keju.
cara masaknya pulak, percikkan sikit minyak masak kt frying pan dan masaklah tortilla ni dgn api perlahan hingga kekuningan ..bagi dia rangup2 sikit..lupa..tortilla tu lipat bg tangkup.


layan pulak dgn capucinno panas