Assalamualaikum.
Panna Cotta ni lbh kurang macam dadih, sangat halus n bergoyang2 jika disentuh. Enak makan terutama ketika cuaca panas. Bahan yg digunakan mudah dpt dan cara nk buatnya pun amatlah senang. Dpt resepi ni drpd izahdaut. Terima kasih byk ya..
Bahan
9 g gelatin @ 1 sudu besar lbh sikit
4 sudu besar air
2 1/2 cwn susu segar
1/4 cwn gula
1 sudu teh vanilla
mangga yg masak- blend jadikan puri + 2 sudu besar gula. ( boleh je guna buah lain)
Cara
+ kan gelatin dgn air, biarkan kembang
masak gula dgn susu guna api perlahan, tutup api bila susu dah berbuih kecil.
+ kan gelatin dlm susu td kacau hingga larut.
tuang dlm gelas yg sesuai n sejukkan 5@6 jam
lps tu baru tuang puri ke atasnya..
Panna Cotta mangga |
Aslmkum Mawar
ReplyDeleteSamalah entry kali ni...mango jugak!
wsalam..mamasya, smlm kan mmg kita dah janji..hihi
ReplyDelete