Wednesday, September 14, 2011

Ikan singang/pindang

Assalamualaikum

Menu yg paling mudah, campak2 je siap. Masakan ni kegemaran Izzah..suka sangat dia hirup kuah ni..bukan dia je, kami pun suka, terutama hirup masa hangat2 gitu. Klu masak lauk ni kena buh kuah byk2, sbb klu kuah yg ngam2 tu utk Izzah sorang je.. Masakan sihat tak guna minyak sesuai utk org dlm pantang atau berdiet...juga utk org yg ada byk sgt vitamin M, mcm aku...tp x selalu...

Bahan

sebarang jenis ikan- bersihkan n lumur kunyit
1 labu bawang besar- potong 6 atau hiris
1 ulas bawang putih- hiris
halia - racik halus
lada basah hijau n merah- belah 2
2 keping asam keping
1 btg serai- ketuk
1 helai daun kunyit - koyak2
air secukupnya
garam
perasa


Cara
Masukkan semua bhn dlm periuk, masak hingga mendidih, sesuaikan kuantiti kuah dan rasanya. Rasa masam2 n pedas2 sikit, bau halia, bau lada hidup, bau serai, bau daun kunyit, warna kuning sikit2..ha..jadik la tu..

Powered By Blogger