Wednesday, November 2, 2011

Pau Labu

Assalamualaikum..

Dah seminggu lebih x menjengah ke sini, sibuk... pun x berapa sibuk..nak redakan selera sebenarnya. Kalu jengah sini nnti nmpk menu2 yg mengancam lari pulak diet aku...Tapikan..ikhlas aku cakap ni...syukur sgt2 sbb tercebur dlm dunia baru ni...dunia bloger masak2..yg untung tu dpt follow blog2 orang..org x follow kita x pe..jgn sedih. Kita yg nk ilmu so kita kena follow org. Terlalu ramai kawan2 bloger yg hebat2 memasak, setiap hari ada saja menu baru yg membuka selera dari sarapan pagi hinggalah makan malam. jadi... kita pun x kan kering idea apabila berada di dapur umah kita.

Dulu kan sebelum terjebak dgn semua ni..selalu je kepala ni buntu n fikir nk masak apa ari ni? Kuih apa lah yg sedap utk minum petang ni? Kadang tu terfikir gak nk makan kek tp tak tau ..kek apa yg sedap...dan sampai 1 tahap aku google je dgn menaip 'kek sedap' @ 'kek gebu'...

Tapi sekarang ni..hari2 aku leh jumpa kek sedap..bkn kek je..semua jenis masakan hasil perkongsian kawan2 yg hebat n pakar dlm bidang masakan. Ada saja resepi baru yg mesti dicuba, selagi x cuba x lena tidur...Terima ksih banyak2 ya kwn2 sbb kongsi resepi dan sentiasa memberi idea ..'nk masak apa hari ni '.

Masuk cerita pau kuning kt atas tu pulak...aku dpt resepi ni drpd wendy. Beliau sungguh kreatif, x caya cuba tgk blog dia. Kt tpt aku ni mudah sungguh nk dpt labu..maka...aku pun cubalah buat pau labu ni dgn inti labu jugak..sedap kata suamiku..

Bahan ( inti)

300 gram pumkin puree - rebus/kukus dan haluskan
30 gram gula
1 sudu teh tepung jagung

Campurkan semua bahan dan masak hingga pekat. Sejukkan sebelum guna..Buh dlm peti ais.



Bahan (pau)

60 gram gula ( aku kurangkan sikit)
90 gram pumpkin puree
1 sudu kecil yis
150 gram tepung pau ( aku guna gandum je)
1 sudu teh double acting baking powder ( aku guna baking powder biasa je)
10 gram butter


Pau ni kan sangat gebu..lembut wpun dah sejuk.

Satukan gula, pumpkin puree n yis. Ketepikan.
Satukan tepung, baking powder dan butter. Gaul ramas hingga terbentuk seperti serbuk roti.
Satukan adunan dgn campuran yg pertama td..gula, puree n yis.
Uli adunan hingga jadi doh.
Rehatkan adunan hingga saiznya menjadi 'double'
Uli smla 1@2 minit n bahagikan kpd 12 bebola kecil.
Bentukkan menjadi pau dgn masukkan inti yg kita siapkan td.
Buat hiasan dgn 'potongan' ..tekan sikit je dgn menggunakan 'dinner knife'.
Kukus setelah pau dibiarkan seketika ( kembang) 12 minit dgn api max.

* garisan tu akan berkurangan setelah dikukus. Klu nk cantik..lps kukus tekan lg dgn 'dinner knife' tu.