Wednesday, June 1, 2011

nugget ayam.. :)




Disebabkan susah sgt nk dpt nugget di tmpt org..  maka terjdlah satu projek mencari dan mencuba resepi nugget ni.. bhnnya mudah.. cara buatnya pun sng.. dan rasanya pun sungguh sedap~! antara resepi kegemaran anak2 ku.. boleh jd bekal pgi skolah lg.. terima kasih kpd Jintan Manis.. :)


Bahan-bahanya ( kalau nak buat separuh adunan pun boleh)
4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)
2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs)
1/2 biji telur
150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu yang warna putih tu
sedikit garam
lada sulah
2 sudu kecil baking powder
*Untuk Coating*
2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu
3 cawan breadcrumbs

Cara-Caranya
1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.
2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu hancur.
3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke bentuk love ke, ikut kerajinan lah, saya buat bulat je.
4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di dalam tempat sejuk beku. Selamat Mencuba.
( saya tukar ayam dgn  ikan dowri)


nugget ikan yg belum digoreng

puding roti marble..


puding ni elok utuk org yg sakit gigi....keh3.. telan telan aje.. sesuai dimakan masa musim2 panas.. tambahan plk ade roti yg x laku di dpur.. rsenya pun... aummmmm.. sodap~
terima kasih kpd hana6877 dlm My Resipi..


Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

puding roti marble

cheese tart



Resepi ni saya dpt drpd blog http://sue-hasue.blogspot.com/2011/03/tutorial-teknik-membuat-lorekan-di-atas.html copy paste je.. terima kasih banyak2.. sbb berkongsi resepi..


tak sia sia saya seharian di dapur.. walaupun penat.. tetapi berbaloi..fillingnya saya buat drpd mangga yg d masak dgn gula, sbb malas nk g kedai beli yg ready made :)


bahan-bahan

170gm marjerin
 50gm gula aising
 1 biji telur Gred C
 290gm tepung gandum
 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
 5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
 250gm cream cheese
 50gm gula kastor / gula halus
 1 biji telur Saiz B
 ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
 3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
 4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
buh filling manga yg ku buat sendiri..
cara menerap





deretan tart ku.. ngee :)
lorekkan..


jeng3.. hasilanya.. :D




experiment #2

Saja nk tunjuk gambar ..experiment kali kedua..lbh kemas..Kali ni guna teknik gaul ramas..hasilnya ..crust lbh lembut n gebu..