kisar bwg merah, bwg putih, sedikit halia, cili kering, sedikit belacan.
on stir fry, buh minyak msk dlm periuk dan tumis hingga naik bau. Off . masukkan ikan, tmbah air, tambah perasa, asam dan garam, daun kesum dan bunga kantan. dan on highpress 4 minit..siap..
Roti naza
Roti (resepi naza)
Mencuba kepelbagaian cara untuk dapatkan hasil yang terbaik..
Bahan
air suam kuku, 1 bji telur 2 sb susu pekat = jadikan jum. 280 ml
1 paket yis
7 sb gula (utk bun)
* campurkan 2 bhn ini ke dlm cecair di atas biarkn hingga nmpk berbuih
tambah 2 sb butter , 1 sb shortening, 1 sb susu tepung dan sedikit garam ke dlm..
500 g tepung roti.
masuk dlm bread maker n onn hingga selesai bibik tu menguli.
tggu naik lbh kurang 1 jam
tumbuk2 utk buang angin..masukkan beg plastik n ramas2 boleh..klu mls..on je smla bread maker tuh.
baru bentukkan..buh le inti kcg merah ke..inti kelapa ke..ikut suka.
tggu naik lg baru masukkan oven..bakar selama 13 mnit api 200.
masa roi msh panas ..sapukan butter..bru nmpk berkilat.
Saya cuma perap sekejap daging dengan garam, kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam.
Masukkan daging dlm periuk..tambah air lbh kurang 1 cup..tutup periuk dan highress selama 20 minit. Buang wap..bukak tudung dan saya on stir fry sehingga agak kering sedikit kuahnya..Off dan tabur bawang besar yg dihiris kasar..x sempat masukkan bawang..anak dah serbu.