Wednesday, September 28, 2011

ikan paprik






Assalamualaikum

Ikan kat ats ni terhasil selepas berkira2 n memikir2,  nk dimasak apa  ikan ni ??? Akhirnya, buh itu buh ini, blend, tumis...wah sedap. Husna suka n suruh masak lagi cam tu utk esok hari. Senang je masaknya...

bahan
 sebarang jenis ikan - bersihkan, lumur garam kunyit dan goreng
1 labu bawang merah - kisar separuh dan hiris yg separuh lg..( boleh juga klu nk kisar semua)
2 ulas bawang putih - kisar
1 in halia - kisar
4@5 biji cili api - klu x nk pedas boleh ganti dgn cili kering/cili hidup - kisar
2 btg serai - ketuk
4 helai daun limau purut
2 kiub tomyam

Cara

Tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau, tambah sedikit air, masukkan kiub tom yam, kacau sebati. Akhir sekali masukkan ikan bersama daun limau purut yg dah dibuang urat tengahnya. Tak perlu tambah  asam n garam sbb kiub tom yaam tu dah masin. Kepekatan kuah ikut seleraa masing2.