Monday, February 11, 2013

Coklat molten cake


Choclat Molten Cake


makan guna sudu..


luar kering..dlm basah2..

Dah berkurun buatnya..masa kt manila dulu hihi..Tak di n3 kan..lupa ada terselit gambar ni dlm simpanan...meh cuba..senang sgt nk buatnya. Tp isi dlm x mcm tuan asalnya..homekreation..yg nk cuba rujuk link yg saya bg tu ya.


Bahan

140g coklat masakan yg gelap tu ya
3 telur gred A
1/2 cwn gula (asal 3/4 cwn)
1/4 cwn tepung kek
5 sb butter
1/2 st esen vanilla

Cara

cairkan coklat n butter - sejukkan ( aku guna microwave je)
gula + telur dipukul hingga kembang n pekat
+ coklat td - gaul sebati
+ tepung  - gaul sebati
tuang dlm bekas ( guna ramekin senang sikit) - sapu butter dulu
bakar 12 minit suhu 200'
sejukkan sikit - hidang suam2
aku hidang dgn bekas2 tu je..aku bakar dlm ramekin.









Carrot Cake






kenapa gambar saya jd cam ni......puluh2 kali upload..cam tu gak. mls nk msukkn gambo yg lain2. esok2 try lg.
Carrot cake ambil drpd dapur Puan Ros..sinaranmenu.. Minta izin utk cnp dan simpan disini pula utk rujukan pada masa2 akan datang. Cake yg sangat sedap dan x muak.Yg buat kek ni tambah sedap adalah campuran kelapa kering, walnut n nenas cincang Dapat rasa masa kita mengunyahnya...best.sgt.Pn Ro pula ambil dr sini...patyskitchen
Ingredients/ bahan-bahannya


1 cup Brown Sugar / 1 cawan gula perang
1 cup Vegetable Oil / 1 cawan minyak sayur
3 Large Eggs / 3 biji telur
Pinch Salt / secubit garam
1/2 teaspoon Bicarb Soda / 1/2 sdt soda
2 cups Self Raising Flour / 2 cawan tepung naik sendiri
2 cups finely grated Carrot (around 4 large carrots) / 2 cawan lobak merah parut lebih kurang dari 4 batang lobak
1 cup chopped pineapple (from the can) / 1 cawan nenas tin yang dicincang halus
1 cup dessicated coconut / 1 cawan kelapa kering
1/2 cup Walnuts, finely chopped / 1/2 cawan kacang walnut yang dicincang halus
1 teaspoon Cinnamon / 1 sdt serbuk kayu manis
1 teaspoon Nutmeg / 1 sdt serbuk pala

DIRECTIONS
Cake
  1. Heat oven to 180 degrees celsius. / Panaskan ketuhar pada 180 
  2. Beat sugar and oil until thick, then add 1 egg at a time and keep beating for a few more minutes. / Pukul gula dan minyak sehingga pekat kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul beberapa minit lagi
  3. Add salt, bicarb soda, carrots, flour, walnuts and spices. / Masukkan garam, soda, carrots, tepung walnut, kelapa kering, rempah dan nenas.
  4. Mix with wooden spoon until all combined. / gaul rata menggunakan senduk kayu
  5. Put batter in well greased loaf pan or tin and bake for 35-45 minutes (cake) or 15-20 minutes (cupcakes), or until light golden and cake springs back when touched in the middle./Masukkan adunan dalam acuan dan bakar selama 35-45 minit bergantung kepada oven. Baking time might vary depending on your personal oven.


Utk frosting tu saya cuma guna 1 buku cream cheese diputar sebati dengan susu pekat manis lebih kurang 3/4 cwn..ikut takat manis yg kita suka.