Saturday, November 10, 2012

sos cili homemade

SOS CILI
Home made sos cili ini sgt baik utk org yg tgh berdiet sebab...sos yg kita buat sendiri sangat kurang kandungan gulanya. Kalu kita beli sos yg ready made, sangat manis dan sudah tentu kandungan carb nya pun sangat tinggi. diet dah berminggu tapi berat tak turun2. Kalau nk mkn salad tanpa sos...makan cam tu je alamak...terkulat2 la pulak kan. Jadinya sapa2 yg tgh diet atkins tu, buatlah sos sndri, kosnya x sampai 5 hinggit, sedap n mudah pulak tu.
Bahan2
lada merah segar dlm 7 btg...beli kt rezki x sampai 2 hinggit
5 ulas bwg putih
garam secukup rasa
gula 1 sk
cuka makan 2 sb
Cara
blend lada n bwg putih..buh air tau
masak atas api kecil hingga didih
tambah perasa n cuka.
klu x nk buh gula pun boleh..lg baik sbb x de carb.
tunggu agak pekat, sejukkan n simpan dlm botol kaca. botol aku tu plastik je..tu pun farah yg bg..buat kenangan katanya.