Monday, July 18, 2011

tepung gomak

Assalamualaikum..2..3..ari ni x berapa sihat..demam jangkit dr anak2. Tp klu x buat kuih/kek/ yg sewaktu dgnnya hidup ni rasa x sempurna..gatal je tangan. Pada hal budak2 ni bknnya makan sgt klu kuih manis2 cam ni. X kira buat jugak..nk bg kt pembantu peribadi ari ni yg tulun kemas umah n suami dia yg benonya pemandu kami tp merangkap body guard, tukang kebun..apa saja arahan dr kami dia akan jawab..yess sirr..sangat baik orgnya, alhamdulillah Allah telah permudahkan urusan saya di sini..smlm dia jugak teman anak2ku tgk konsert yg x berapa konsert David Archuleta (promosi album benonya). Tak kuasa kami nk g..

Kuih ni kuih org dulu2..buatnya senang, x payah sukat2..bau harum kacang hijau yg disangai tu buat aku teringat2..

Bahan

tepung pulut
air
garam secubit

inti - kelapa/ kacang merah
1 gengam kecil kacang hijau, goreng tanpa minyak dan kisar kering.



Didihkan air dlm periuk, Uli bhn di atas hingga jd doh..ambil secubit ..leperkan n buh inti di tengah n tutup smla dan tekan biar dia leper sedikit..masukkan dlm periuk yg dah mendidih airnya. kuih akan masak jika ia timbul di permukaan. Tos dan golekkan atas kacang hijau yg dah kita blend..

Utk inti kelapa..masukkan lbh kurang 1/2 cwn air, 1 helai daun pandan yg disimpul, secubit garam an gula merah. Masak hingga gula larut, pas tu masukkan kelapa..seeloknya guna kelapa yg agak muda. Kacau terus hingga inti ni agak kering, masukkan 2 sudu kecil tepung gandum kacau sebati. Tepung ni akan buat inti kita x berderai, elok je bersatu. Masak inti ni amik masa 20 minit je lbh kurang, bkn mcm buat serunding tau agak sebati je tutp api, kecuali klu nk buat byk n simpan lama.

kacang hijau yg dah di sangai dan dikisar

aku dgn suami je yg makan

rupa mmg x cantik..sbb tu namanya tepung gomak..kecik2 dulu sapa yg pakai bedak putih melepak..kwn2 akan ejek..pakai bedak cam tepung gomak..cam ni lah rupa..tepung gomak..


7 comments:

  1. salam ziarah...
    lame tak makan kuih ni...kalau jumpe mesti beli...

    ReplyDelete
  2. Assalam..tq sudi ziarah..kuih org dolu2..susah nk jumpa kt kedai wpun x susah nk buat.

    ReplyDelete
  3. saya tak pernah makan tepugn gomak ni. aisshh nak imejin cemana rasanya yee...

    ReplyDelete
  4. izah..bau wangi kacang hijau yg menyalut tu ..yg menyengat, guna kelapa yg muda sikit utk buat inti..sedap.

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum Mawar Merah.. Naz follower ke 17..Salam kenal ye. Thanks drop by my blog.. Pasal roti jala Naz tu, alat yg naz guna untuk menjala, Naz dah letak gambarnya di entry roti jala tu(http://ovenkecil.blogspot.com/2011/07/roti-jala.html)
    Nanti boleh la tengok ye..

    kuih tepung gomak ni kan, suka sgt Naz makan dulu masa sekoleh asrama di Melaka... Best! Tp tak pernah buat sendiri.. Rajin awak...

    ReplyDelete
  6. Assallamualaikum..Naz lagi.. Nak minta izin ni..Naz nak link blog ni ke blog Naz eh..

    ReplyDelete
  7. wsalam..ok..no hal..terima kasih ye..

    ReplyDelete