Monday, July 18, 2011

Roti kacang merah

Assalamualaikum..smlm buat roti lg tp guna inti kacang merah. Inti kacang merah ni pun buat sndri bkn sbb rajin sangat tp sbb x de kt sini. beli masa awal2 sampai kt manila ni, masa tu buat separuh..skrg ni menghabiskan bakilah kononnya..dah nk balik msia dah pun...nasib baik x tumbuh dlm almari tu. Suami plak terbeli tepung whole wheat ..hantam saja lah..

Bahan

200 ml air suam kuku
1 biji telur
1/4 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil softener
2 sudu besar butter/shortening
500 g tepung high protin
2 1/2 sudu kecil yis

Cara

Yg guna BM masukkan bhn ikut susunan n tekan on. Mcm biasa..siap uli..rehatkan doh..tunggu dia naik 2 kali ganda..pas tu tumbuk doh kuarkan angin..bentukkan plak..tunggu naik lg..baru bakar. Kuar oven..sapu butter kasi kilat baru mengancam..


No comments:

Post a Comment