Sunday, July 10, 2011

kek kastard

Assalaamualaikum..kek ni lain dari yg lain..aku suka sgt, anakku amira pun suka..dia melalak bila bagun pg..kek ni dah lesap ...bapak dia bawa  bekal main gof n jamu skali kwn2 dia. So aku buat lg..tp senang je..no hal..Saya amik resepi drpd 1001 resepi..terima kasih byk2. kek yg sangat gebu ...sedapnya..

Bahan

125 g butter
1/4 cawan gula
1 telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard

Cara
pukul kembang butter dgn gula, masukkan telur,pukul lg.. masukkan plak 2 jenis tepung ni (yg dah diayak bersama)

bahan kastard

1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar gula
2/3 cawan susu
15 g butter
2 sudu teh vanilla

Cara
 Satukan semua bhn kecuali butter, bancuh dgn susu n masak hingga pekat, bubuh butter.

Ratakan adunan kek dlm loyang atau..dlm cup pun boleh., bubuh separuh je adunan, pas tu buh fillingnya ..custard yg kita masak td..pas tu buh lagi adunan yg baki td...Bakar 180 selama 30 minit..

bubuh separuh adunan kek
bubuh plak kastard
bubuh lg adunan kek
hasilnya..

10 comments:

  1. Assalamualaikum...nampak gebus kek ni..mesti sedap,.. ^__^

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam,sebenarnya ikan dory tu saya buat untuk food presentation for Inflight menu,sebab makanan dalam flight tak boleh ada tulang, tapi kalau nak implement kat rumah pun boleh, saya rasa ikan dory lebih menguntungkan sebab kita dapat a full of isi ikan, tak payah nak siangkan, kat rumah saya pun guna ikan dory.tq sebab jenguk blog yg tak glamer nih.kalau ada masalah dgn resepi,bagi tau je
    July 11, 2011 9:39 PM

    ReplyDelete
  3. Rabiatun :Kek ni mmg gebu sbb campuran tpg kastard, baunya pun harum. Tq sudi jenguk blog yg lom smpurna ni.

    Jom makan: Tq jak sbb dtg blog saya..blog saya pun lbh kurang je..baru nk mencuba.

    ReplyDelete
  4. Fiza..terima kasih sbb sudi singgah..akk bru nk bljr2 ni..

    ReplyDelete
  5. wslm. base tu kena bakar separuh masak dulu. cucuk sikit atas base dengan garpu, takut nanti base mengelembung waktu bakar.suhu bakar pizza 180*c

    ReplyDelete
  6. Assalam mawar..acik mintak izin ambik resepi ye.

    ReplyDelete
  7. Wsalam..Acik Erna..sila, saya pun amik dr org. Kita kongsi2 apa2 saja yg baik2

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum,,
    menjenguk blog yang berlagu best nih hehee... woo sedap aa kek kastad ni. hari tu buat butter dia tu agak kering, kalau dapat moist sikit lagi best kan. tu

    yang pizza upside down tu, sebenarnya adunan 'doh ' tu cair je. tak ler cair sangat tapi sejenis cair yang akan meresap celah2 inti tu nanti. so tak perlu lapis2. terus je tuang last sekali. sebab nanti dia akan meresap masuk jugak. kecuali kalau nak lapis atas sekali dengan cheese jugak. aa biarkan doh tu dibakar kering sikit pastu tabue cheese pulak atasnya.pastu bakar sekali lagi. aaa tu baru best kan. hehee

    ReplyDelete
  9. mawar.....ros nak try muffin kastard ni ye. mcm best je tgk ;)nanti jemput dtg rumah ros ye (nengok hasil).hehe!

    ReplyDelete