Monday, June 6, 2011

Swiss Roll

hasilnya...


Kombinasi daripada beberapa resepi dan menghasilkan swiss roll yang sedap. Boleh diubah suai mengikut selera masing2.

Bahan A

3 kuning telur
70 gram gula halus
50 ml minyak masak
85 ml susu segar
114 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh baking powder
secubit garam
1 sudu teh esen vanila

Bahan B

3 putih telur
60 gula halus
1/4 sudu teh cream of tartar

Bahan C

Untuk Jem ( boleh guna apa saja yg anda suka)

Saya guna jem apple hijau..sedap jugak..sebab malas nk beli..guna je apa yg ada dlm peti. Caranya pun mudah..cuma sagat 2@3 biji epal hijau n masak dgn 3 sudu besar gula. Masak hingga warna epal td berubah jd warna jernih dan jem jd pekat..campak sikit serbuk kulit kayu manis..x buh pun x pe..

Cara

Mix kuning telur dan gula hingga gula larut ..guna tangan je..kemudian campurkan minyak masak dan susu segar, mix lg. Akhir sekali masukkan tepung yg sudah diayak dgn baking powder..mix lg dan jgn lupa buh secubit garam..mix sebati...ketepikan.

Utk bhn B...Pukul putih telur hingga berbuih,kemudian masukkan gula dan cream of tartar pukul lagi hingga adunan bertanduk..bila diterbalikkan adunan x jatuh. Teknik ni dipanggil meringue.* Tip utk menghasilkan meringue.seeloknya.gunakan bekas kaca utk mengadun dan.alatan mesti bebas drpd kesan minyak masak @ majerin@butter. Juga tidak boleh ada sedikit pun kuning telur dlm adunan ini. Mix sampai berpeluh pun meringue x akan jadi klu kita langgar pantang larang yg disebut td.

Ok...jika dah bertanduk tu..bolehlah kita campur dgn adunan A td..Jgn kasar2..guna spatula dan kaup balikkan adunan hingga sebati. * Tip lg..campurkan suku adunan dulu bila dah sebati baru masukkan yg baki td..baru senang nk sebatikan..kata chef dari Taiwan yg aku slalu tgk kt tv tu..

lapik kertas minyak atas loyang, tabur kismis hitam ..(.lupa la plak..kismis tu rendam dulu dlm air panas ya..kasi dia kembang dulu)..pas tu buh setengah adunan td dan..ratakan . (saya dpt 2 loyang yg panjang). Bakar 180 drjh selama 15 mnit.

jika dah masak..sejukkan dulu pas tu sapu jem..dan gulung elok2..simpan jap dlm peti..baru makan...

* tip nk gulung..jem tu jgn sapu sampai ke hujung kek tau..tinggalkan basi lbh kurang 2 cm..utk elakkan daripada serebeh comot sbb terlebih jem. Lg satu..potong  kek (jgn sampai putus) hujung yg satu lg..lbh kurang 2cm dr tepi kek..buat 2 line..biar senang nk gulung nnti.



putih telur yg sudah bertanduk

taburkan kismis atas kertas minyak

tuangkan adunan di atas taburan kismis td

kali ni saya sapu jem mangga yg dibuat sendiri

menggulung swiss roll

yg ni..sapu nutella
hasilnya.... trblik la plk..


No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger