Saturday, January 28, 2012

Pau







Selama ni buat kuih pau main hentam taram je, jadi tu mmg lah jadik. Tapi x salah n byk baiknya jika kita menuntut dulu..menuntut kt blog kwn2. tentu hasilnya lebih baik kann..kwn2.

Pau water roux ni mmg gebu. Saya ambil drpd blog jintanmanis. Tq jintan manis.. Ikut juga tips yg diberi. Memamg betul..Experiment saya yg pertama..api terkuat sikit, masa terlebih sikit pas tu kalut2 terus bukak penutup ..hasilnya..pau saya terkejut..saya lbh2 terkejut sbb.... pau saya mengecut sumanya Dia tgh kembang elok2 tiba2 saya bukak penutup apa lg..mcm daun semalu yg disentuh...terus mengucup.. Masa kukus trip kedua, lbh hati2, dan hasilnya...memuaskan..gebus..Belajar drps pengalaman ya..

Bahan

500 g tepung pau
3 sb shortening
220 ml air suam + garam
3 sb gula
2 sb baking powder
4 sb water roux
2 1/2 sk yis

Cara

Uli je dlm BM sampai siap. pas tu perap sampai naik,
tumbuk ..buang angin, bentukkan pulak dgn masukkan inti. Aku buh inti kacang hitam yg ready made punya.
Tunggu kembang sekali lg pas tu kukus..6@7@8 minit je..

* elok baca tips yg jintan manis saran kan tu..


6 comments:

  1. Gebunya..ada segebuk tuannya tak...hihihi..apa2 pun kalau masak menjadi puas hati betulkan???

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum kak..

    Mak oiiii...gebusssnyaaaa...putih melepaknya pau akak ni... Mesti lembut tahap gaban rasanya ni.. mmg syok sangat kalau buat pau jadi cam ni hasilnya kan..
    Kak, kek pisang 2 cara tu, Naz suka cara ke 2 lagi sbb keknya jadi gebu dan lembut...

    ReplyDelete
  3. Kak, dulu Naz pun dah mengalami cam akak alami skrg. Hubby stay kat oversea sementara Naz dan anak2 balik stay kat M'sia dulu.. Sedih, pilu, rindu...semua perasaan ada.. Lebih2 lagi kalau anak2 bertanyakan ayahnya... Memang nak kena kuat jugalah sebenarnya.. Dalam hampir setahun jugaklah kena hadapinya...

    ReplyDelete
  4. Pn Ros..tuan badan dah x berapa gebu ..sib baik..berkat kesabaran berdiet.Mmg betul tu..klu kita buat menjadi, esok2 mesti nk try yg lain kan, bersemangat je.

    ReplyDelete
  5. wah gebunya.. teringin.. hehehe tak penah try lg buat pau ni.. BM tu apa ye.. hehehehe yela bab masak2 ni kurang sikit.. saya budak baru belajar :)

    ReplyDelete
  6. Assalam mawar kalau nak botol tu email kat mimiazie72@gmail.com ye nnti saya check

    ReplyDelete