Sunday, December 4, 2011

Kerabu jantung Pisang

Assalamualaikum..

Jantung pisang kt sini x yah jolok2 dgn galah..jolok dgn duit je jatuh dlm troli. Melambak kt mall, senang sgt dpt dan harganya pun murah dlm seringggit gitu..aku pula mmg suka makan jantung pisang.

Kerabu ni aku buat guna bahan yg ada kt dapur dan sekeliling umah. Tak perlu pening2 kepala. Jom tgk bhn..

Bahan.

Jantung pisang - kupas kelopak hingga ke bhg putih, didihkan air dan rebus dgn secubit garam hingga empuk
                           dan toskan. hiris halus
udang kering - sangai dan kisar halus
sedikit daun kesum - hiris
sedikit bunga kantan -hiris
sedikit daun ketumbar -hiris
2 btg serai ( ambil bhg yg dlm kelopak) -hiris
lada merah, hijau -hiris
bawang besar - hiris
garam
jus limau

Cara

Campur semua bahan hingga mesra rasa masam n masinnya. Boleh juga tambah sedikit santan pekat. Aku x bubuh sbb nak lebih sihat.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger