Friday, December 16, 2011

Cinnamon Pull Apart Bread

Assalamualaikum.


Assalamualaikum.

Aku mmg suka mencuba resepi roti yg baru. Ketika meneliti resepi garlic bread Ita Masam Manis, terjumpa pulak resepi roti ni di blog Nor Secubit Garam. Ptg tu juga terus buat sbb teruja membaca ayat2 'hasutan' nor. Roti ni walaupun tanpa shortening, water roux, softener dan dough improver hasilnya sangat mengkagumkan. Roti yg sangat lembut, x rugi mencuba.

Sengaja buat 2 jenis bentuk. 1 aku roll kan dan satu lg ikut bentuk asal. Seronok juga makan roti bentuk asal yg bertimpa2 tu. Kita cuma tarik sekeping..sekeping tanpa perlu gunakan pisau, dr situ kita dpt lihat n rasa betapa lembutnya roti ni..terima kasih secubitgaramnor..saya share resepi kt sini utk anak2 saya pula ya..

bahan

2  3/4 cawan + 2 sb tepung roti
1/4 cawan gula kasar
2 1/4 sk yeast
1/2  sk garam
4 sb butter
1/3 susu penuh krim
1/4 air biasa
2 biji telur
1 sk vanilla

Filling

1 cawan gula ( au guna separuh je)
serbuk kayu manis secukupnya
4 sb butter - cairkan hingga jadi brown
1/2 sk nutmeg - x buh

cara

masukkan 2 cwn tepung, gula, garam dan yeast - ketepikan

pukul telur - ketepikan

dlm periuk kecil campurkan susu n butter, panaskan hingga butter cair, campurkan pula air dan vanilla..biarkan suam2 kuku

Tuangkan campuran butter n susu dlm bhn kering, kacau dgn senduk, masukkan telur n kacau lg..Tambah baki tepung n on BM. Setelah jd doh biarkan hingga doh naik 2 kali ganda ..lbh kurang 1 jam ( doh mmg melekit).

Tumbuk doh n kuarkan angin pas tu bolehlah mencanai..

Doh di bahagi 2 sama besar. canai doh, ratakan filling, potong 6.
Timpakan kepingan doh ni cam rumah pangsa, kemudian potong lg kpd 6..
susun kepingan dlm loyang, biarkan hingga ia naik smla. Dah kembang baru masukkan dlm oven yg dah dipanaskan.
bakar selama 30 minit dgn api 170'.


canai lebar n tabur filling


potong 6

susun kepingan rapat2
yg ni aku roll..

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger