Sunday, December 11, 2011

Kerabu Taugeh


Assalamualaikum

Kerabu taugeh ni hasil intaian aku di blog Dapur Tanpa sempadan Mat Gebu . En Mat gebu dapat drpd Ummi Kuantan ..homesweethome. Terima kasih sebab berkongsi resepi. Sedap kerabu ni tp aku ubah suai sikit. Ubah suai dari segifgh bahan2 bukan bumbunya ya. Apa saja yg ada di dapur aku bubuh sekali. Makanyaf dalam kerabu aku kali ni sebahagian besarnya adalah taugeh, sedikit daun pegaga dan sedikit jantung pisang. Bagi menaikkan aroma aku buh daun kesum, daun ketumbar, dan juga bunga kantan yg dihiris halus.

Bahan ..kuantiti agak2 la ya.

taugeh - celur sekejap
jantung pisang- rebus hingga empuk
daun pegaga
daun kesum
bunga kantan
daun ketumbar
hirisan bawang
hirisan lada merah/hijau/cili api
1/4 cawan kerisik
sedikit santan pekat
1/3 cawan beras - goreng tanpa minyak n kisar halus
air asam jawa/jus limau kasturi
garam
kerang- rebus, ambil isi. (aku x buh- x de).
aku ganti dgn udang kering sangai yg dikisar.

Cara
Campurkan semua bahan hingga sebati dan sesuaikan rasa.

8 comments:

  1. Assalam Mawar Merah,
    aduh! menggoda amat ni kerabu taugeh dia...terasa-rasa di mulut kita ...macam rengah ratah2 je..sedapnya!

    ReplyDelete
  2. salam mawar...Liza kalau dapat kerabu cmni, xde lauk lain pun ok...

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum kak Mawar Merah..
    Waduhhh.. suka sgt makan kerabu tp malas buat sbb sorang jer yg makan nanti.. Nak sikit kak.
    Kak mmg sodap sgt biskut choc chip tu.. Dah abis pun kak. Anak2 dah request utk buat lagi dah ni.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Wsalam.Amie. Mmg sedap ratah gitu je..slmt diet, x amik nasi..alhamdulillah kenyang.

    ReplyDelete
  5. Wsalam liza, betul tu, sama lah dgn akk..

    ReplyDelete
  6. Wsalam Naz.puas hati klu apa yg kita msk disukai anak2 kan..

    ReplyDelete
  7. nasib baik baru jer lepas ambik lunch ni...
    kalau tak dah terliur ni...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak.. Sukanya tgk kerabu akak.. Sedapnya...

    ReplyDelete