Saturday, June 18, 2011

Pie butterscotch cream

selepas dingap oleh askar2...tinggal sepotong je..

Saya mmg pengemar pai n tart..tp sblm ni agak bercinta sikit nk buat terutama part menepek doh kt acuan sbb saya ni bkn jenis yg 'telaten.".kata org jawa...dlm bhs melayunya teliti dan sabar. Tapi....setelah terjumpa acuan dan tahu teknik yg mudah..rupa2nya..kerja2 menepek ni leh siap dlm bebrapa minit je. Nk tau cam mana??? Ok cam ni..TIP ni..canai doh kemudian terapkan je acuan tart kt doh lps tu terbalikkan n kemaskan je (klu acuan kecil ). Utk acuan pai yg besar plak..canai doh (saiz doh yg dicanai lbh besar sedikit dr saiz acuan), kmdian letakkan doh atas acuan dan tekan lebihan dikeliling acuan tu dgn jari atau guna penggelek..kerja yg sgt mudah..x yah bulat2 doh pas tu tepek n tekan2 kena buat 1..1...eeee x larat...x larat.

Ok..resepi ni aku ambil masa santai2 nonton tv.. pgrm masak2 Anna Olson.

Bahan
(crust)

2 cawan tpg gandum
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan butter( sejuk n ptg kiub)
2 sudu besar gula perang
1 biji kuning telur
4-6 sudu air sejuk( dr peti ais)

Cara

Satukan garam dlm tepung, masukkan butter dan gaul ramas hingga sebati.
satukan gula, kuning telur dan air kemudian tuang dlm tepung td..uli. Uli hanya takat jd doh je tau..
Pas tu bungkus dgn pastik simpan peti 1/2 jam sblm di canai pd acuan.
 Siap canai bakar 20 minit sblm tu cucuk garpu d permukaan crust supaya x gelembung masa d bakar.

Bahan utk filling

1 cup brown sugar
1/3 cup tpg gandum
1 cup milk
3 sudu besar butter
1 sudu besar esen
1 kuning telur
secubit garam

Cara

Dlm periuk satukan brown sugar n tepung kmdian bancuh dgn susu masak atas api sederhana hingga gula larut, masukkan butter n masak hingga pekat. Tutup api masukkan vanila n kuning telur...kacau sebati dan sejukkan.
 Bubuhlah filling ni atas pai yg dah dibakar td..

Topping

Pukul whip cream yg dicampur gula dan esen vanila hingga kental...bubuh atas filling td , sejukkan dan siap utk d hidang....

Doh yg siap d tepek

Slps bubuh filling

slps bubuh cream


No comments:

Post a Comment