Saturday, June 18, 2011

bingka ubi (filipino) @ casava cake



Assalamualaikum...hari ni aku jadi tikus yg cuba baiki labu..konon nk edit2 bg cantik langsung terdelet..addoi aii..oleh kerana resepi ni sgt sedap aku x sanggup nk tgk resepi ni hilang begitu saja..x pe la aku taip smla..SELEPAS 1 BULAN..ha...ni dia gambonya..buat lg kuih ni smlm utk dptkan gambonya..

Bahan

2 cawan ubi parut yg telah diperah airnya
2 biji telur*
3/4 cawan gula pasir*
3/4 cawan susu cair*
1/4 cawan susu pekat manis*
1/2 cawan santan*
1/4 cawan butter ( cairkan)*
parutan keju (topping)
1/4 cawan susu pekat manis (topping)
secubit garam
pewarna kuning- sikit je..x letak pun x pe..

Cara

Satukan bahan yg bertanda *, kacau sebati dan asingkan 1 cawan (utk topping). Campurkan yg selebihnya  dengan ubi parut, kacau sebati , bubuh dlm loyang yg sudah disapu minyak/butter, bakar 180 drjh selama 40 minit.

Masak liquid yg kita asing td hingga pekat, sapu atas bingka, ratakan juga susu pekat manis, dan tabur parutan keju. Bakar semula 10 minit hingga warna bertukar keperangan..SIAP


lps masak..taburkan cheese n masukkan smla dlm oven 

baru kuar oven..

rasa..lemak manis susu dan cheese..mengancam..

No comments:

Post a Comment