Saturday, June 18, 2011

Begedil kentang

tunggu di ngap...
Begedil kentang ni sgt sesuai dimakan dgn soto..Selalu aku buat banyak2 dan simpan dlm peti, esok2 tinggal goreng je..Bkn esok2..esoknya pun dah licin. Sbb anak bujangku bkn mkn dgn soto je..dgn nasi pun jadi..SEDAP katanya...

Bahan

2 biji kentang (direbus takat empuk je..bkn sampai lembik)
1 labu bawang besar - dadu
2 biji cili hijau @ merah - hiris
secubit garam, lada sulah klu suka buh sikit aji.
Sebiji telur - pukul sikit

Cara

 Hancurkan kentang bersama bhn perasa (jgn tumbuk dgn anak lesung sampai halus nnti begedil lembik..x leh goreng)
Campurkan lada n bawang. Kepal2kan..Celup dlm telur dan goreng guna api sederhana.

sblm digoreng
nampak x lada, bwg, lada itam tu..garam mmg x nmpk..tau

No comments:

Post a Comment