Resepi ni saya dpt drpd blog http://sue-hasue.blogspot.com/2011/03/tutorial-teknik-membuat-lorekan-di-atas.html copy paste je.. terima kasih banyak2.. sbb berkongsi resepi..
tak sia sia saya seharian di dapur.. walaupun penat.. tetapi berbaloi..fillingnya saya buat drpd mangga yg d masak dgn gula, sbb malas nk g kedai beli yg ready made :)
bahan-bahan
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
buh filling manga yg ku buat sendiri.. |
cara menerap |
deretan tart ku.. ngee :) |
lorekkan.. |
jeng3.. hasilanya.. :D experiment #2 Saja nk tunjuk gambar ..experiment kali kedua..lbh kemas..Kali ni guna teknik gaul ramas..hasilnya ..crust lbh lembut n gebu.. |
Shidah, minggu lepas akak buat gak cheese tart ni. Filling blueberry lagi. Memang sedap. Cuma crustnye lembut sangat. Pastu kat cheese tu tak blh lorek sebab tak rata. Mcamana nak bagi rata cheesenye ye.
ReplyDeleteakk ltk adunancheesenya guna senduk ke? saya pipekan je..buh penuh2..dia rata sendiri.
ReplyDelete