Wednesday, November 23, 2011

Sup Gulikan Tuna.

Assalamualaikum.

Pernah x buat guli ikan drpd ikan tuna atau ikan tongkol? Klu x pernah meh cuba..Aku belajar masakan ni drpd kakak ..Norlela. Dia belajar drpd arwah mak mertuanya. Masa cuti sem dulu2 aku rajin datang umah kakak ku, nolong2 jaga anak sambil2 tu dia banyak mengajarku memasak ala2 mak mertuanya masak.

Selalunya ikan tongkol ni kita masak kicap atau, kari tp kali ni kita buat guli ikan dan jadikan sup. Dinasihatkan beli ikan yg agak besar jd mudah sikit kerja kita melapah isi ikan. Untungnya aku kt Manila skrg ni, x yah lapah2 sbb peniaga sini ada jual bhg isinya, dah siap sebongkah. so kita mintak je nk berapa slice. Sbb ikan tu besar mcm org.

Cara:

Mula2 bersihkan ikan n basuh dgn asam jawa. Pas tu lapah n buang kulit..kita ambil isi ikan sahaja.
 Kisar halus isi ikan td..aku guna blender bhg yg kering tu.
 Isi ikan yg dah blend td dicampurkan dgn sebiji telur, secubit garam dan sedikit lada hitam. Gaul hingga sebati.

Sementara tu sediakan sup, masak sup mcm biasalah..ikut cara masing2. Bila kuah sup dah mendidih, kita masukkan ikan kita ( buat bulat2 mcm guli, boleh guna tangan atau guna sudu janji bulat). isi ikan akan timbul bila sudah masak. Tambah apa2 yg sesuai dlm sup kita tu.

isi ikan yg dah siap blend.


Boleh juga guna ikan tenggiri, proses yg sama tp x perlu letak telur sbb ikan tenggiri ni boleh bersatu bila kita kepal2. Adunan ikan yg kita 'baling' atau 'hempas' ..bukan ke dinding..tp dlm mangkuk akan buat guli ikan kita kenyal. 'baling @ hempas' pelan2 je bkn sekuat hati.

sesuai utk anak2 kecik, selamat x de tulang.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger