Tuesday, November 22, 2011

Ikan Salmon Tumis Cili Api

Assalamualaikum.

Kali ni masakan simple yg mudah tp amat 'segar' menghirup kuahnya. Masakan ni ada bau2 bacang dgn masak cuka, singgang, sinigang.Rasa yg lebih kurang sama, masam2, pedas2 sikit. Kalu dah buntu mikir nk masak apa..cubalah masakan ni. Pertama kali merasa masakan ni ketika aku balik kampung dulu2..Kak Enon ku masak .Dia dpt resepi drpd mana aku pun x tau..dia hentam je kot, aku rasalah ... sbb dia x pernahnya cari resepi kt blog2 ni. sejak tu aku jadikan menu ni sebahagian drpd menu kami..Anak2 ku cukup suka..

Tak semestinya guna ikan salmon ek..boleh masak dgn ikan apa pun..

Bahan

Ikan -bersihkan n lumur kunyit.
3 ulas bawang / klu guna bawang besar 1/2 biji je cukup.*
1 ulas bawang putih *
5 biji cili api ( klu suka pedas tambah lg) *
sedikit halia *
2 keping asam keping
1 btg serai- ketuk
2 biji tomato
minyak utk menumis

Kisar bhn bertanda *. Panaskan sedikit minyak, tumis bhn kisar bersama serai hingga naik minyak. Masukkan air sbg kuah, suka hati byk mana dan asam keping. Bila dah nk mendidih masukkan ikan dan tomato yg di belah. Tambah garam dan bhn perasa. Tutup api bila kuah dah betul2 mendidih.

No comments:

Post a Comment