Wednesday, November 30, 2011

cheese cake

Assalamaualaikum.

Tinggal 2 minggu je aku kat sini, awal thn dpn sudah berada di Msia dan bekerja semula. Sekarang ni aku berada dlm situasi yg agak sibuk, mengemas dan pack barang2 yg perlu ..tp benonya lom start pun lg...malasss. Aku juga perlu n3 kan semua resepi yg terperap sbb bila dah sampai Msia..x tau apa ceritanya.
Sekarang aku juga perlu menghabiskan stok2 yg ada, bhn2 kuih. Setiap hari aku kena buat kuih ni..tp sapa yg nk makan ? Anak2 x berapa suka makan kuih muih ni..yg mereka kejar...naaasssiiikk. Aku? x boleh..sedang berpantang. Oh..satu2nya sahabatku di sini, si Ina, driver kami dan kawan2 suamiku di pejabat..mereka akan menjadi mangsa..

Resepi ni aku dpt drpd Biduri@myresipi. Pertama kali mencuba, aku guna resepi ni sbb inilah resepi yg paling mudah dan alhamdulillah menjadi..dan ada org puji ..dia kata kek ni lbh sedap drpd kek yg dia makan di kedai. Sesiapa yg baru berjinak2 nk mencuba buat cheese cake ni, eloklah cuba resepi ni.


campakkan blueberry
Utk crust

hancurkan biskut ( blend) dan gaul sebati dgn butter yg telah dicairkan..(agak2 boleh kepal tu ok..) Aku hentam je..pernah guna biskut tiger, digestive dan akhir sekali beli biskut yg ready made (siap kisar)...lg mudah kerja.Kuantiti tu agak2 je.

Loyang tu lapik dulu dgn kertas minyak, kemudian baru tekankan crust..jgn padat sgt..susah nk potong nnti. Masukkan loyang ni dlm peti sejuk sementara kita siapkan adunan kek. Guna loyang spring form ya..yg ada klip tu supaya senang nk kuarkan kek td.

guna loyang ni..
crust ..


bahan kek

250 gram cream cheese
200 ml plain yogurt
1 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90 gram gula.

Cara

Pukul cream cheese bersama gula hingga soft.
masukkan telur 1 per 1, pukul lg hingga sebati.
masukkan plain yogurt dan jus lemon, pukul sebati.
akhir sekali masukkan tepung, kacau guna spatula hingga sebati.
tuang adunan kek dlm loyang yg dah ada crust td.
* ( resepi asal..masukkan semua bhn dlm blender n blend je terus).
masukkan dlm oven yg sudah dipanaskan.
bakar suhu 145' selama 55 minit..(kek akan bergoyang2 sikit di bhg tengah)..normal tu.
setelah cukup masa membakar, biarkan kek di dlm oven dgn membuka sedikit pintu oven. (utk elakkan perubahan suhu yg menyebabkan kek retak)
keluarkan drpd oven setelah kek sejuk n simpan pula dlm peti ais.
tunggu beberapa jam baru boleh potong..aku biarkan 1 mlm dlm peti, baru potong..

*teknik membakar- sepatutnya loyang kek dimasukkan ke dlm loyang yg lebih besar n berisi air panas. Buh kt rak oven yg paling bawah..ini cara yg betul utk elakkan kek drpd merekah.

Tp...masa first time aku buat dgn yakinnya aku masukkan loyang kek dlm loyang yg ada tu..tiba2 bunyi...blup...blup...blup..huhuhu...kekku suda banjir..habis cerita..

X putus asa..study...study..cam mana nk buat..dpt akal..buh loyang kek dlm loyang biasa yg lebih besar..(x de air tau) Loyang kedua ni pulak akan di masukkan pula dlm loyang yg lebih besar lg..yg berisi air..so loyang pertama yg ada kek selamat...adai ada ketirisan..


loyang kek dlm loyang besar , loyang besar dlm loyang yg lbh besar n berisi air panas.

2 comments:

  1. Shidah...lama dah tak buat cheese cake. Resepi yang digunakan dulupun dah hilang. Nanti akak share resepi Shidah ye.

    ReplyDelete
  2. Bila baca komen, ...org ni cam kenal aku je..rupanya akak..mmg kenal pun..sory x perasan..leh cuba guna resepi yg paling mudah ni.

    ReplyDelete