Org Johor kata jemput-jemput tp suamiku org utara kata..cucoq..apa2 je lah. Menu tradisi ni perlu dipelajari oleh anak2 dara zaman ni sbb...klu nk buat jemput2 pun x tau...lekeh lah...buat malu kompeni je.
Jemput2 ni x liat dan x keras walaupun sejuk gedi..sbb ada rahsianya..Rahsianya ...kena buh nasi yg dikisar. Kalau ada nasi mlm td x habis masih elokkan..jgn buang. Sok pg kisar tambah tepung leh jd bf.
| x buh tauge pun.. |
Bahan
tepung gandum - suka hati byk mana. tp klu buat sampai 1 kilo lebihkan je nasi kisar.
bawang dadu
kucai - potong pendek
lada merah/hijau - hiris
ikan bilis/udang basah
sedikit taugeh- klu suka
1 senduk nasi - kisar dgn air.
garam
perasa
Cara
Bancuh tepung gandum dgn nasi yg dikisar hingga menjadi adunan yg sederhana kepekatannya. ( boleh disudukan). Jika terlalu pekat boleh tambah air biasa, klu terlalu cair tambah sedikit tepung.
Masukkan bahan2 lain..kacau sebati.
Panaskan minyak, goreng hingga masak.
| layan dgn sos..lupa pulak nk buat sambal kicap. |

No comments:
Post a Comment