Thursday, July 28, 2011

kek lapis



Assalamualaikum

Resepi kek lapis ni dpt drpd kawan sekolah masa kecik2 dulu. Mintak izin tepek kt sini ya..sedap, sayang pulak klu x disimpan resepi ni. Buat setengah adunan pun dah dpt 1 loyang ..6 x 6. Klu nk setengah adunan bahagi dua ya quantiti bhn tu.

Bahan

2 1/2 cawan biskut marie - kisar
1 cawan gula - aku guna 3/4 je
5 telur
1 buku butter
3/4 cawan susu pekat manis
esen vanila
pewarna
asam duit2/ sebarang jem


Cara

Pukul butter hingga kembang dan ketepikan dulu

Pukul telur dgn gula hingga kembang dan campurkan butter td, masukkan susu dan esen vanila sambil terus pukul. Akhir sekali masukkan biskut marie yg dah dikisar halus..kacau sebati. Bahagikan 2 bahagian dan warnakan.

Kukus selapis ( eloknya sukat guna seduk barulah ketinggian lapisan tu sama je )...bila lapisan dah kering ( lbh kurang 4 minit)..sapu jem atau susun asam duit2, tambah lg selapis warna lain..buat sampai habis. Utk yg lapisan terakhir tutup loyang dgn aluminium foil supaya wap x jatuh atas kuih. Kukus 45 minit.


asam duit2 x de, buh coklat chip je

x larat nk melapis lg..bakar je..sedap jugak..anak2 suka

2 comments:

  1. Salam mawar merah.Kak Ros dah follow.Terima kasih sudi singgah dapur kak ros.Selamat menyambut bulan puasa ya.Makan kek ni for tea time mesti sedap ya.

    ReplyDelete
  2. Wsalam kak Ros. Terima kasih juga sbb sudi singgah dan follow blog saya yg x seberapa ni.Selamat berpuasa juga drpd saya.

    ReplyDelete

Powered By Blogger