Saturday, January 11, 2014

Asam pedas

asam pedas ikan bagok.
Ikan bagok, plotan, mayong sama ke...arwah mak kata ikan mayong. Suka sangat masak asam pedas bila dpt ikan ni..terutama dapat meratah bahagian kepala..lps diperangat beberapa kali lagi sedap.
masak asam pedas ikan ni mesti bubuh daun kesum dan bunga kantan..kalau 2 benda ni tak ada...kira out lah..kuahnya pula mesti pekat.
kali ni aku kisar bunga kantan .. hasilnya ..aromanya lbh memikat..
Bahan
 lada kering - .( lbh kurang segenggam biasanya aku rebus dulu) *
4 ulas bwg merah *
2 ulas bwg putih *
sedikit halia n kunyit hidup *
sedikit belacan *
bunga kantan *

kisar halus bhn *

panaskn minyak..tumis bhn kisar bersama 1 btg serai yg d ketuk. Tunggu hinnga naik minyak

Dah naik minyak..masukkan ikan..golek2kn sekejap..bru masukkan air..agak2 kuantiti air ..jgn cair sgt..rasa2 tenggelam ikan tu cukuplah.

Tambah perasa..air asam, garam..
Dah nk mendidih masukkan sayur bendi, terung dan daun kesum..

Tutup api apabila kuah nmpk agak pekat n sayur dah nmpk layu.






1 comment:

  1. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 45 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete