Monday, November 21, 2011

Tortilla

Assalamualaikum.

Menu yg sangat simple dan mengenyangkan. Sesuai dihidang pada bila2 masa..mcm iklan tu..sebab apa aku kata senang dan simple? Tortilla tu ready made..beli je..dalam 1 bungkus ada 6 keping, harganya pun x sampai 10 hinggit, yg ni saiz besar, ngam2 saiz frying pan.

Selalunya aku sediakan hidangan ni waktu sahur masa bulan puasa sbb anak2 jarang nk makan nasi. Intinya pula terpulang pada selera masing2. Selalunya aku buat scrambled eggs, serunding ready made atau kalau rajin sikit buat inti drpd daging kisar yg dimasak dgn sos cili atau boleh jugak ganti dgn lada hitam. ikut mana yg sempat dan apa yg ada kt dapur.

kali ni guna serunding, sapukan mayonis dan sos kt permukaan tortilla, kemudian letakkan serunding kt sebelah bhg je (sebelah lg nk ditangkup), salad dan tabur dgn parutan keju.
cara masaknya pulak, percikkan sikit minyak masak kt frying pan dan masaklah tortilla ni dgn api perlahan hingga kekuningan ..bagi dia rangup2 sikit..lupa..tortilla tu lipat bg tangkup.


layan pulak dgn capucinno panas

No comments:

Post a Comment