Tuesday, October 25, 2011

Dalca

Assalamualaikum

Dalca ni antara menu yg aku masak masa jamu tetamu yg datang ke umah 2 minggu lps layan dgn nasi serai. Aku masak dalca ni x buh santan sbb nk lebih sihat..tp rasanya tetap ok..Kalau kena caranya dalca ni mmg sedap, x terlalu pekat atau terlalu cair. Pandai2lah menentukaan kuantiti kacang dal.

Bahan

1/2 kilo kambing ( bhg rusuk) - rebus empuk. simpan air rebusan
2 gengam kacang dal- rendam 1 mlm.Rebus hingga lembut, kisar 1/2 bhg. Kalau dah hancur x yah kisar lg..
kacang panjang
terung bulat
lada hidup
lobak merah- belah 4
kentang - belah 4
tomato- belah 4
bawang merah- kisar
bawang putih- kisar
halia-kisar
serbuk kari daging
kayu manis, bunga lawang, pelaga
minyak utk menumis

Cara

Tumis rempah penumis, kemudian masukkan bahan kisar, bila dah naik bau masukkan pula serbuk kari (jadikan pes dulu) tunggu hingga naik minyak.
Masukkan daging kambing bersama air rebusan dan kacang dal. Jika daging dah empuk, masukkan sayuran. Masukkan yg lambat empuk dulu ya..akhir sekali..tomato.
Sesuaikan kuantiti kuah dan buh bahan perasa.
Boleh juga buh santan utk rasa yg lebih kaw..



Dalca ni lagi sedap bila kita dah perangat2 banyak kali makan pulak dgn roti canai..

No comments:

Post a Comment