Saturday, July 2, 2011

Karipap




Assalamualaikum..Sblm ni x pernah buat karipap sbb kuih ni mudah sgt nk dpt, rata2 org menjual. Tp bila dah duduk tpt org..sebulan dua x menjamah mulalah teringin. Akhirnya setelah mencari dan mencuba2 dapt juga resepi yg berkenan di hati., kulitnya rangup tp tidak memuakkan.

Bahan

Utk inti - buat macam biasa, saya guna kentang dgn daging kisar. Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari..dah naik bau masukkan pes kari..tumis lg dan tunggu hingga naik minyak..masukkan daging kisar dan kentang, kacau2 tambah air..tutup api bila kentang dah empuk kuah agak kering..Aku tambah lg bawabg besar dadu dan hirisan cili hijau 2 minit sebelum tutup api.

Bahan doh

500 gram tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan minyak panas
garam secukupnya

satukan semua bahan dan uli  hingga jd doh..bentukkan karipap anda dan goreng. Minyak x boleh terlalu panas nnti kulit x cantik ..Klu x pandai kelim dgn tangan buat mcm aku ..tekan guna garpu je..hihi aku ni mmg x seni..Lg satu klu malas nk uli ganti je dgn kulit popia ...lg sedap.rangup.




No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger