Assalamualaikum..resepi ni adalah yg paling mudah dan bahannya pulak yg paling simple..sesuai utk org yg baru nk mencuba buat cheese cake. Pertama kali buat .. sbb x ada gelatin aku pandai2 tukar dgn serbuk agar2..tunggu punya tunggu punya tunggu x juga beku2 cheese aku..sudahnya sampai esok pg..x juga beku. Rupa2nya dia nk gelatin jugak..terima kasih kpd sahabatku Salbiah //terima kasih byk2 sbb belikan gelatin halal utk aku..
Bahan utk dasar
Biskut ( orio/tiger/grahams) - kisar
butter
Cairkan butter dan satukan dgn biskut yg sudah dikisar (hingga boleh dikepal). Alas dasar loyang spring form dgn kertas minyak pas tu tekan biskut td hingga mampat. simpan dlm esbox lbh kurang 1/2 jam.
Bahan kek
250 cream cheese
400 gram susu pekat manis
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar gelatin ( larutkan dgn 1/4 cawan air panas)
Cara
Pukul cream cheese hingga lembut, masukkan susu pekat manis .. pukul sebati, masukkan pula jus lemon dan gelatin. Tuang dlm loyang yg dah kita siapkan basenya td..simpan dlm esbox lbh kurang 4 jam atau hingga ia beku..seeloknya biar dia dlm esbox tu semalaman.
sedap makaan masa sejuk |
ni lah biskutnya |
esbox tu peti sejuk ke?
ReplyDelete