Juwita
Dauz
My resepi
Lapisan bawah ( 1 )
180 gm biskut tiger
110 gm butter
1.Hancurkan biskut tiger. ( kkzu masukkan dalam plastik dan tumbuk gune penggelek karipap, amik kau sekejap je dah hancor )
2. Cairkan butter dan satukan dengan biskut.
3. Tekan padat dalam loyang base ( loyang boleh bukak ) dan masukkan dalam petisejuk sementara nak siapkan lapisan atas.
Lapisan Atas (2 )
250 gm creamcheese
120 gm gula castor
150 gm uht whipping cream
*1 tbsp gelatin
* air panas secukupnye ( bahan * di kacau hingga sebati )
1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
2. Masukkan whipping cream
3. Gelatine dan susu segar di satukan dan masak atas api hingge gelatine larut.( kkzu campurkan gelatine dengan 60 ml air panas dan kacau hingge larut )
4.Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.
5. Tuang adunan cheese ke atas base biskut dan sejukkan di dalam petisejuk selama 1 jam @ hingga mengeras ( mungkin lebih cepat keras mengikut suhu petisejuk masing2 ye.
No comments:
Post a Comment