x secantik sifu asal tapi sedap.. |
5 sudu besar mentega cairkan
Biskut di hancurkan.
Satukan biskut dan mentega
Letakkan dalam loyang ukuran 8 inc
Alas dasar loyang terlebih dahulu dengan kertas minyak
Padatkan biskut dalam loyang
Boleh padatkan pada dasar loyang sahaja, atau pada sekeliling loyang juga
Simpan dalam peti ais sebentar anggaran 1 jam
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 15 minit atau sehingga biskut merenggang sedikit dari loyang.
Biarkan sejuk tapi jangan keluarkan dari loyang ya. Biarkan ia sejuk dalam loyang
250 gm krim cheese ~ suhu bilik
150 gm gula perang
30 gm mentega ~ dicairkan
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Pukul cream cheese dan gula perang hingga lembut
Tambahkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul
Tambahkan mentega cair dan esen vanilla dan pukul rata
Tuang dalam loyang yang terdapat biskut tadi.
Letakkan loyang dalam loyang lain yang lebih besar
Isikan air panas dalam loyang yang besar, jangan sampai loyang kek terapung..elok lapik dgn lekar yg tahan panas.
Bakar secara bain marie ini pada suhu 170 C selama 1 jam 15 minit
Bakar guna api atas dan bawah
meleleh2 air liur tengok ;)
ReplyDeleteAssallamualaikum kak.
ReplyDeleteBusy kek skrg kak dgn kerja2 sekolah? Tapi sempat tu buat cheese cake..Tq ya for your wish. Doakan yg baik2 utk Nadz dan kandungan ni ye..