Assalamualaikum
Ikan kat ats ni terhasil selepas berkira2 n memikir2, nk dimasak apa ikan ni ??? Akhirnya, buh itu buh ini, blend, tumis...wah sedap. Husna suka n suruh masak lagi cam tu utk esok hari. Senang je masaknya...
bahan
sebarang jenis ikan - bersihkan, lumur garam kunyit dan goreng
1 labu bawang merah - kisar separuh dan hiris yg separuh lg..( boleh juga klu nk kisar semua)
2 ulas bawang putih - kisar
1 in halia - kisar
4@5 biji cili api - klu x nk pedas boleh ganti dgn cili kering/cili hidup - kisar
2 btg serai - ketuk
4 helai daun limau purut
2 kiub tomyam
Cara
Tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau, tambah sedikit air, masukkan kiub tom yam, kacau sebati. Akhir sekali masukkan ikan bersama daun limau purut yg dah dibuang urat tengahnya. Tak perlu tambah asam n garam sbb kiub tom yaam tu dah masin. Kepekatan kuah ikut seleraa masing2.
No comments:
Post a Comment