roti kentang kastad |
Bahan
200 gram kentang lecek (aku guna yg ready made..cuma bancuh dgn air panas)
1/2 biji telur
3/4 camca teh garam
2 sudu besar susu tepung ( susu anak pun boleh)
4 sudu besar gula
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil softener
2 sudu besar butter @ lemak sayuran/shortening
300 gram tepung high protin
2 sudu kecil yis
30 ml air suam
*Butter beku yg dipotong dadu, saiznya sebesar ujung jari kelingking je (utk inti)
Cara
Uli semua bhn kecuali * hingga sebati . Kalau guna bread maker masukkan semua bhn ikut urutan. Hati2 dgn jumlah air..masukkan sedikit2..takut terlembik. Tp klu terlembik..tambah tepung sedikit..hingga jd doh. Aku uli lbh kurang 15 mnit je..sambil jengah2 utk pastikan doh menjadi. ( smlm buat ikut resepi asal..doh terlembik sbb aku guna byk kentang, ikut resepi asal cuma guna 60g tp aku guna 200g) konon nk sedap..lg pun dah terlanjur bancuh byk..sayang plak nk buang.
Lepas uli dan dah jd doh biarkan doh naik 2 kali ganda (letakkan doh ditempat yg agak suam,jauhkan dr kipas, doh susah nk naik ltk tpt sejuk2)..lepas tu tumbuk doh utk keluarkan angin dan bentukkan kecil2. Smlm aku dpt 29 biji. Semasa bentukkan masukkan butter yg dipotong dadu sbg inti.
Biarkan lbh kurang 45 minit hingga saiz naik 2 kali ganda..sapu telur yg baki 1/2 biji td, boleh gak tabur gula atas roti td dan kalau rajin boleh hias dgn kastad...bakar 15 minit api 195 darjah..
Resepi kastad
3/4 cwn susu segar
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh butter
1/2 sudu teh esen
secubit garam
Campur semua bhn, kacau sebati n masak hingga pekat.
Masukkan kastad dlm plastik yg digunting sedikit bucunya dan picitkan atas roti sblm d bakar.
Sebaik keluar oven, aku lanserkan roti dgn butter yg beku..roti akan berkilat dan baunya lbh mengancam..
adunan siap diuli |
adunan dah naik 2 kali ganda |
bentukkan menjadi bebola kecik |
Bebola kecil td dah naik 2 kali ganda setelah dibiarkan lbh kurang 45 mnit |
hias dgn kastad |
yang ni tabur cheese |
yg ni tabur gula |
close up |
No comments:
Post a Comment