Bahan
Sagu biji ( yg kecil)..kuantiti ikut suka..
air secukupnya
secubit garam
sirap manis
susu segar@ susu cair
Cara
Bersihkan sagu dan rendam lbh kurang 1 jam. Tujuan merendam ni supaya cepat masaknya..Sagu ni akan muai (dpt byk) so jgn buat byk sgt..lbh kurang 200 gram pun ok..klu buat 1 kilo tu dah mcm nk buat kenduri..
Didihkan air dulu pas tu masukkan sagu td..paras air tu tengelam sagu, stanby je air kt sebelah..klu rasa pekat sgt..tambah air lg..Masak hingga sagu berubah menjadi jernih...x de warna putih2. Klu nk cepat masak..guna api minima n tutup periuk sambil sesekali kacau..selalunya aku buat cam ni, tp lps didih la sagu tu..tutup api..tutp periuk..tinggal..lps 15 minit..buka periuk..semua dah jernih..Bubuh sagu dlm tapis santan dan basuh dibawah aliran air paip..nnti tinggal biji2 je..klu x nk basuh pun ok gak..
Bubuh dlm bekas, sejukkan dlm peti. Masa nk makan cuma siram sirap n susu...sedap tau..
puding sagu sirap badung |
makan setelah disejukkan ..sedapppp |
kali ni guna sagu biji yg perasa pandan..warna hijau |
yg ni gula melaka dgn susu |
Boleh juga ganti dgn santan..ikut selera masing2.. |
sedap puding sagu ni..kegemaran akak...mcm nak wat skrng je....terliur tngk..
ReplyDeleteterima kasih sbb sudi follow saya..malu pun ada..sbb saya ni mak budak baru belajar..yg penting utk rujukan sndri dan mungkin utk anak2 1 hari nnti dan klu yati sudi jengah..alhamdulillah..puding ni paling mudah..guna manisan yg ready made je sbb anak2 suka yg ni.
ReplyDelete