selepas dingap oleh askar2...tinggal sepotong je.. |
Ok..resepi ni aku ambil masa santai2 nonton tv.. pgrm masak2 Anna Olson.
Bahan
(crust)
2 cawan tpg gandum
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan butter( sejuk n ptg kiub)
2 sudu besar gula perang
1 biji kuning telur
4-6 sudu air sejuk( dr peti ais)
Cara
Satukan garam dlm tepung, masukkan butter dan gaul ramas hingga sebati.
satukan gula, kuning telur dan air kemudian tuang dlm tepung td..uli. Uli hanya takat jd doh je tau..
Pas tu bungkus dgn pastik simpan peti 1/2 jam sblm di canai pd acuan.
Siap canai bakar 20 minit sblm tu cucuk garpu d permukaan crust supaya x gelembung masa d bakar.
Bahan utk filling
1 cup brown sugar
1/3 cup tpg gandum
1 cup milk
3 sudu besar butter
1 sudu besar esen
1 kuning telur
secubit garam
Cara
Dlm periuk satukan brown sugar n tepung kmdian bancuh dgn susu masak atas api sederhana hingga gula larut, masukkan butter n masak hingga pekat. Tutup api masukkan vanila n kuning telur...kacau sebati dan sejukkan.
Bubuhlah filling ni atas pai yg dah dibakar td..
Topping
Pukul whip cream yg dicampur gula dan esen vanila hingga kental...bubuh atas filling td , sejukkan dan siap utk d hidang....
Doh yg siap d tepek |
Slps bubuh filling |
slps bubuh cream |
No comments:
Post a Comment