Saturday, January 11, 2014

Asam pedas

asam pedas ikan bagok.
Ikan bagok, plotan, mayong sama ke...arwah mak kata ikan mayong. Suka sangat masak asam pedas bila dpt ikan ni..terutama dapat meratah bahagian kepala..lps diperangat beberapa kali lagi sedap.
masak asam pedas ikan ni mesti bubuh daun kesum dan bunga kantan..kalau 2 benda ni tak ada...kira out lah..kuahnya pula mesti pekat.
kali ni aku kisar bunga kantan .. hasilnya ..aromanya lbh memikat..
Bahan
 lada kering - .( lbh kurang segenggam biasanya aku rebus dulu) *
4 ulas bwg merah *
2 ulas bwg putih *
sedikit halia n kunyit hidup *
sedikit belacan *
bunga kantan *

kisar halus bhn *

panaskn minyak..tumis bhn kisar bersama 1 btg serai yg d ketuk. Tunggu hinnga naik minyak

Dah naik minyak..masukkan ikan..golek2kn sekejap..bru masukkan air..agak2 kuantiti air ..jgn cair sgt..rasa2 tenggelam ikan tu cukuplah.

Tambah perasa..air asam, garam..
Dah nk mendidih masukkan sayur bendi, terung dan daun kesum..

Tutup api apabila kuah nmpk agak pekat n sayur dah nmpk layu.






No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger